ZADANIA INSPEKCJI:
Do zakresu działania Wojewódzkiego Inspektoratu należy:
1) nadzór nad jakością handlową artykułów rolno – spożywczych, a w szczególności:
a) kontrola jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę,
b) kontrola jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych sprowadzanych z zagranicy,
c) dokonywanie oceny i wydawanie świadectw jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych,
d) powiadamianie podpunktu krajowego punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (system RASFF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno – spożywczych,
e) kontrola artykułów rolno – spożywczych posiadających zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenia geograficzne, oznaczenia pochodzenia albo świadectwa dla artykułów rolno – spożywczych o szczególnym charakterze;
2) kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno – spożywczych;
3) nadzór w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do: mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych, tusz innych zwierząt jeżeli informacja w tym zakresie została zadeklarowana przy wprowadzaniu artykułu rolno – spożywczego do obrotu;
4) kontrola świeżych owoców i warzyw na zgodność z przepisami Unii Europejskiej;
5) realizacja zadań objętych wspólną organizacją rynku wina na podstawie przepisów Unii Europejskiej;
6) nadzór nad pochodzeniem mięsa wołowego z dorosłych osobników męskich, podlegającym refundacjom wywozowym;
7) kontrola prawidłowości dokonanych transakcji finansowych z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej realizowanych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej;
8) współpraca z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami celnymi, Policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa,
11) współpraca z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcję agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej
12) prowadzenie szkoleń w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej lub ustalania klas jakości handlowej oraz metod i badań artykułów rolno – spożywczych,
13) prowadzenie rejestru rzeczoznawców i nadzór nad rzeczoznawcami;
14) wykonywanie innych zadań określonych w odrębnych przepisach, a w szczególności w ustawach o:
a) nawozach i nawożeniu,
b) rolnictwie ekologicznym,
c) organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu
d) organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych,
e) organizacji niektórych rynków rolnych,
f) wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku win,
g) rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych
Kontrola:
1. jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
2. warunków składowania i transportu tych artykułów ma na celu sprawdzenie, czy:
a. artykuły rolno-spożywcze spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz deklarowane przez producenta lub wprowadzającego do obrotu,
b. artykuły rolno-spożywcze są składowane lub transportowane w sposób zapewniający zachowanie ich właściwej jakości handlowej.
c. Z przebiegu kontroli sporządza się protokół.
Kontrola obejmuje co najmniej jedną z następujących czynności:
1. sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację artykułu rolno-spożywczego, atestów jakościowych, wyników badań laboratoryjnych oraz innych dokumentów świadczących o jego jakości handlowej,
2. sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji artykułu rolno-spożywczego spożywczego oraz warunków jego przechowywania i transportu,
3. oględziny artykułu rolno-spożywczego,
4. pobranie próbek oraz ich ocenę lub badanie laboratoryjne,
5. ustalenie klasy jakości artykułu rolno-spożywczego,
6. sprawdzenie sposobu produkcji artykułu rolno-spożywczego lub prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, o ile wynika to z odrębnych przepisów.
OCENA
Dokonywana jest na wniosek zainteresowanego przedsiębiorcy. Polega na sprawdzeniu, czy artykuł rolno-spożywczy spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz deklarowane przez producenta lub wprowadzającego towar do obrotu.
Po dokonaniu oceny, wojewódzki inspektor wydaje świadectwo jakości handlowej.
Za dokonanie oceny, badań laboratoryjnych i wydanie świadectwa pobiera się opłaty.
ZASOBY LUDZKIE:
Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie zatrudnia 33 osoby, które są specjalistami z zakresu technologii żywności, chemii rolno-spożywczej, ogrodnictwa, zootechniki, , towaroznawstwa spożywczego, mikrobiologii, prawa żywnościowego
Pracownicy WJHAR-S ustawicznie podnoszą swoje kwalifikacje poprzez uczestnictwo w licznych szkoleniach, seminariach zarówno w kraju jak i zagranicą , jednocześnie kończąc studia podyplomowe.
W Wojewódzkim Inspektoracie są wydziały , których działalność wzajemnie się uzupełnia:
- Wydział Kontroli
- Wydział Nadzoru
- Wydział Administracji