Kontrola jakości handlowej przetworów rybnych w I kwartale 20011 r.
I N F O R M A C J A
dot. jakości handlowej przetworów rybnych
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Szczecinie, realizując program kontroli planowej w I kwartale 2011 r. przeprowadził na terenie woj. zachodniopomorskiego kontrole w 13 zakładach .
Do kontroli wytypowano przede wszystkim te pomioty, w których w przeszłości stwierdzano nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej oraz przeprowadzono kontrole na podstawie informacji przekazanych przez Inspekcję Handlową.
- Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne
W skontrolowanych jednostkach pobierano próbki do oceny organoleptycznej i badań fizykochemicznych. Próbki pobierano zgodnie z normami. Badania fizykochemiczne przeprowadzono w Laboratorium Specjalistycznym Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Szczecinie. Do badań fizykochemicznych pobrano łącznie 42 próbki z partii o łącznej masie 82.477,4 kgoraz o wartości brutto 713.419,1 zł w tym:
- ryby wędzone – 18 próbek z partii o łącznej masie 3.101,30 kgi wartości brutto 23.496,87 zł
Zakład 1
Do badań laboratoryjnych pobrano 7 próbek ryb wędzonych, tj.:
- Czarniak wędzone tusze
Wielkość partii produkcyjnej – 51,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 15,00 kg
Wartość brutto – 121,65 zł
– Makrela wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 96,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 27,00 kg
Wartość brutto – 242,19 zł
- Filet z Trewala wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 44,20 kg
Wielkość partii magazynowej – 35,20 kg
Wartość brutto – 408,32 zł
- Karmazyn wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 49,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 22,00 kg
Wartość brutto – 363,44 zł
- Trewal wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 74,10 kg
Wielkość partii magazynowej – 58,90 kg
Wartość brutto – 677,35 zł
- Halibut wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 60,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 45,00 kg
Wartość brutto – 1042,20 zł
- Śledź wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 110,10 kg
Wielkość partii magazynowej – 24,00 kg
Wartość brutto – 145,68 zł
Zakład 2
Do badań laboratoryjnych pobrano 5 próbek ryb wędzonych, tj.:
- Makrela tusza wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 984,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 292,00 kg
Wartość brutto – 3220,76 zł
- Nototenia tusza wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 61,70 kg
Wielkość partii magazynowej – 39,00 kg
Wartość brutto – 553,02 zł
- Trewal tusza wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 212,90 kg
Wielkość partii magazynowej – 99,00 kg
Wartość brutto – 1486,98 zł
- Halibut dzwonka wędzone
Wielkość partii produkcyjnej – 41,80 kg
Wielkość partii magazynowej – 41,80 kg
Wartość brutto – 1728,65 zł
- Płaty śledziowe wędzone
Wielkość partii produkcyjnej – 261,50 kg
Wielkość partii magazynowej – 231,50 kg
Wartość brutto – 2613,63 zł
Zakład 3
Do badań laboratoryjnych pobrano 4 próbki ryb wędzonych, tj.:
- Makrela patroszona wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 300,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 300,00 kg
Wartość brutto – 2992,50 zł
- Tuszka ze śledzia wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 100,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 100,00 kg
Wartość brutto – 682,50 zł
- Płat śledziowy wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 50,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 500,00 kg
Wartość brutto – 519,75 zł
- Plamiak patroszony wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 80,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 80,00 kg
Wartość brutto – 1008,00 zł
Zakład 4
Do badań laboratoryjnych pobrano 2 próbki ryb wędzonych, tj.:
- Makrela wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 500,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 90,00 kg
Wartość brutto – 5500,00 zł
- Pikling wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 25,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 15,00 kg
Wartość brutto – 190,25 zł
- konserwy rybne - 6 próbek z partii o łącznej masie 1438,81 kgi wartości brutto 10 862,66 zł
Zakład nr 1
Do badań laboratoryjnych pobrano 6 próbek ryb konserw rybnych tj.:
- sałatka rybna z warzywami
Wielkość partii produkcyjnej – 88,29 kg
Wielkość partii magazynowej – 86,67 kg
Wartość brutto – 603,48 zł
- Pasztet z łososia wędzonego
Wielkość partii produkcyjnej – 243,10 kg
Wielkość partii magazynowej – 243,10 kg
Wartość brutto – 1888,70 zł
- Pasztet z łososia z warzywami
Wielkość partii produkcyjnej – 563,16 kg
Wielkość partii magazynowej – 563,16 kg
Wartość brutto – 3638,88 zł
- Mielonka rybna
Wielkość partii produkcyjnej – 85,80 kg
Wielkość partii magazynowej – 85,80 kg
Wartość brutto – 580,80 zł
- Sałatka z tuńczykiem
Wielkość partii produkcyjnej – 370,98 kg
Wielkość partii magazynowej – 370,98 kg
Wartość brutto – 3709,80 zł
- Paprykarz szczeciński
Wielkość partii produkcyjnej – 87,48 kg
Wielkość partii magazynowej – 79,38 kg
Wartość brutto – 441,00 zł
- marynaty rybne - 6 próbek z partii o łącznej masie partii produkcyjnych 5195,34 kgi
wartości brutto 50 056,75 zł
Zakład 1
Do badań laboratoryjnych pobrano 6 próbek marynat rybnych tj.:
- Koreczki śledziowe ze śliwką marynowane
Wielkość partii produkcyjnej – 319,68 kg
Wielkość partii magazynowej – 306,24 kg
Wartość brutto – 6087,24 zł
- Filety śledziowe marynowane
Wielkość partii produkcyjnej – 1680,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 343,20 kg
Wartość brutto – 3709,80 zł
- Śledź po Polsku w oleju z ziołami
Wielkość partii produkcyjnej – 1521,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 167,70 kg
Wartość brutto – 17526,60zł
- Delikatesowe filety śledziowe marynowane
Wielkość partii produkcyjnej – 364,56 kg
Wielkość partii magazynowej – 302,40 kg
Wartość brutto – 6941,83 zł
- Śledź po Polsku w oleju z papryką
Wielkość partii produkcyjnej – 1010,10 kg
Wielkość partii magazynowej – 362,70 kg
Wartość brutto – 11375,28 zł
- Góralskie marynowane śledziki
Wielkość partii produkcyjnej – 300,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 85,50 kg
Wartość brutto – 4416,00 zł
- ryby mrożone glazurowane - 12 próbek z partii o łącznej masie 85707 kgi wartości
brutto 615.296,63 zł
Zakład 1
Do badań laboratoryjnych pobrano 2 próbki ryb mrożonych glazurowanych tj.:
- Panga filet
Wielkość partii produkcyjnej – 4000,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 1655,00 kg
Wartość brutto – 30640,00 zł
- Panga filet
Wielkość partii produkcyjnej – 5000,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 4995,00 kg
Wartość brutto – 41450,00 zł
Zakład 2
Do badań laboratoryjnych pobrano 3 próbki ryb mrożonych glazurowanych tj.:
- Mintaj filety
Wielkość partii produkcyjnej – 4470,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 4470,00 kg
Wartość brutto – 32407,50 zł
- Limanda Żółtopłetwa
Wielkość partii produkcyjnej – 8330,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 7890,00 kg
Wartość brutto – 105252,60 zł
- Tilapia filety
Wielkość partii produkcyjnej – 18600 kg
Wielkość partii magazynowej – 6075,00 kg
Wartość brutto – 88695,00 zł
Zakład 3
Do badań laboratoryjnych pobrano 1 próbkę ryby mrożonej glazurowanej tj.:
- Tilapia filet
Wielkość partii produkcyjnej – 17000,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 17000,00 kg
Wartość brutto – 46272,00 zł
Zakład 4
Do badań laboratoryjnych pobrano 1 próbkę ryby mrożonej glazurowanej tj.:
- Limanda Żółtopłetwa
Wielkość partii produkcyjnej – 7800,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 220,00 kg
Wartość brutto – 2934,80 zł
Zakład 5
Do badań laboratoryjnych pobrano 5 próbek ryb mrożonych glazurowanych tj.:
- Limanda Żółtopłetwa filet
Wielkość partii produkcyjnej – 275,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 275,00 kg
Wartość brutto – 3889,46 zł
- Tilapia filet
Wielkość partii produkcyjnej – 25,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 25,00 kg
Wartość brutto – 304,24 zł
- Tilapia filet
Wielkość partii produkcyjnej – 13517,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 13517,00 kg
Wartość brutto – 177410,63 zł
- Flądra filet
Wielkość partii produkcyjnej – 6470,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 6470,00 kg
Wartość brutto – 80842,65 zł
- Pstrag filet
Wielkość partii produkcyjnej – 220,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 220,00 kg
Wartość brutto – 5197,75 zł
Zarówno przeprowadzona ocena organoleptyczna, jak również badania fizykochemiczne nie wykazały nieprawidłowości. Wszystkie zbadane parametry spełniały wymagania jakościowe deklarowane przez producentów.
B. Oznakowanie przetworów rybnych produkowanych metodami konwencjonalnymi
W trakcie prowadzonych kontroli sprawdzono prawidłowość znakowania przetworów rybnych. Ogółem kontroli prawidłowości znakowania poddano 41 partii ryb i przetworówrybnych o łącznej masie 150740,92 kgi wartości brutto 1 409 090,05 kg .
- ryby wędzone – 18 próbek z partii o łącznej masie 3.101,30 kgi wartości brutto 23.496,87 zł
Zakład 1
- Czarniak wędzone tusze
Wielkość partii produkcyjnej – 51,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 15,00 kg
Wartość brutto – 121,65 zł
– Makrela wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 96,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 27,00 kg
Wartość brutto – 242,19 zł
- Filet z Trewala wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 44,20 kg
Wielkość partii magazynowej – 35,20 kg
Wartość brutto – 408,32 zł
- Karmazyn wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 49,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 22,00 kg
Wartość brutto – 363,44 zł
- Trewal wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 74,10 kg
Wielkość partii magazynowej – 58,90 kg
Wartość brutto – 677,35 zł
- Halibut wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 60,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 45,00 kg
Wartość brutto – 1042,20 zł
- Śledź wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 110,10 kg
Wielkość partii magazynowej – 24,00 kg
Wartość brutto – 145,68 zł
Zakład 2
- Makrela tusza wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 984,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 292,00 kg
Wartość brutto – 3220,76 zł
- Nototenia tusza wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 61,70 kg
Wielkość partii magazynowej – 39,00 kg
Wartość brutto – 553,02 zł
- Trewal tusza wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 212,90 kg
Wielkość partii magazynowej – 99,00 kg
Wartość brutto – 1486,98 zł
- Halibut dzwonka wędzone
Wielkość partii produkcyjnej – 41,80 kg
Wielkość partii magazynowej – 41,80 kg
Wartość brutto – 1728,65 zł
- Płaty śledziowe wędzone
Wielkość partii produkcyjnej – 261,50 kg
Wielkość partii magazynowej – 231,50 kg
Wartość brutto – 2613,63 zł
Zakład 3
- Makrela patroszona wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 300,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 300,00 kg
Wartość brutto – 2992,50 zł
- Tuszka ze śledzia wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 100,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 100,00 kg
Wartość brutto – 682,50 zł
- Płat śledziowy wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 50,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 500,00 kg
Wartość brutto – 519,75 zł
- Plamiak patroszony wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 80,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 80,00 kg
Wartość brutto – 1008,00 zł
Zakład 4
- Makrela wędzona
Wielkość partii produkcyjnej – 500,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 90,00 kg
Wartość brutto – 5500,00 zł
- Pikling wędzony
Wielkość partii produkcyjnej – 25,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 15,00 kg
Wartość brutto – 190,25 zł
- konserwy rybne - 2 próbki z partii o łącznej masie 173,28 kgi wartości brutto 1021,8 zł.
Zakład 1
Do badań laboratoryjnych pobrano 6 próbek ryb konserw rybnych tj.:
- Mielonka rybna
Wielkość partii produkcyjnej – 85,80 kg
Wielkość partii magazynowej – 85,80 kg
Wartość brutto – 580,80 zł
- Paprykarz szczeciński
Wielkość partii produkcyjnej – 87,48 kg
Wielkość partii magazynowej – 79,38 kg
Wartość brutto – 441,00 zł
- marynaty rybne - 6 próbek z partii o łącznej masie partii produkcyjnych 5195,34 kgi wartości brutto 50 056,75 zł
Zakład 1
Do badań laboratoryjnych pobrano 6 próbek marynat rybnych tj.:
- Koreczki śledziowe ze śliwką marynowane
Wielkość partii produkcyjnej – 319,68 kg
Wielkość partii magazynowej – 306,24 kg
Wartość brutto – 6087,24 zł
- Filety śledziowe marynowane
Wielkość partii produkcyjnej – 1680,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 343,20 kg
Wartość brutto – 3709,80 zł
- Śledź po Polsku w oleju z ziołami
Wielkość partii produkcyjnej – 1521,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 167,70 kg
Wartość brutto – 17526,60zł
- Delikatesowe filety śledziowe marynowane
Wielkość partii produkcyjnej – 364,56 kg
Wielkość partii magazynowej – 302,40 kg
Wartość brutto – 6941,83 zł
- Śledź po Polsku w oleju z papryką
Wielkość partii produkcyjnej – 1010,10 kg
Wielkość partii magazynowej – 362,70 kg
Wartość brutto – 11375,28 zł
- Góralskie marynowane śledziki
Wielkość partii produkcyjnej – 300,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 85,50 kg
Wartość brutto – 4416,00 zł
- ryby mrożone glazurowane - 15 próbek z partii o łącznej masie 142271 kgi wartości brutto1 334 514,63 zł
Zakład 1
Do badań laboratoryjnych pobrano 2 próbki ryb mrożonych glazurowanych tj.:
- Panga filet
Wielkość partii produkcyjnej – 4000,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 1655,00 kg
Wartość brutto – 30640,00 zł
- Panga filet
Wielkość partii produkcyjnej – 5000,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 4995,00 kg
Wartość brutto – 41450,00 zł
Zakład 2
Do badań laboratoryjnych pobrano 3 próbki ryb mrożonych glazurowanych tj.:
- Mintaj filety
Wielkość partii produkcyjnej – 4470,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 4470,00 kg
Wartość brutto – 32407,50 zł
- Limanda Żółtopłetwa
Wielkość partii produkcyjnej – 8330,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 7890,00 kg
Wartość brutto – 105252,60 zł
- Tilapia filety
Wielkość partii produkcyjnej – 18600 kg
Wielkość partii magazynowej – 6075,00 kg
Wartość brutto – 88695,00 zł
Zakład 3
Do badań laboratoryjnych pobrano 1 próbkę ryby mrożonej glazurowanej tj.:
- Tilapia filet
Wielkość partii produkcyjnej – 17000,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 17000,00 kg
Wartość brutto – 46272,00 zł
Zakład 4
Do badań laboratoryjnych pobrano 1 próbkę ryby mrożonej glazurowanej tj.:
- Limanda Żółtopłetwa
Wielkość partii produkcyjnej – 7800,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 220,00 kg
Wartość brutto – 2934,80 zł
Zakład 5
Do badań laboratoryjnych pobrano 5 próbek ryb mrożonych glazurowanych tj.:
- Limanda Żółtopłetwa filet
Wielkość partii produkcyjnej – 275,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 275,00 kg
Wartość brutto – 3889,46 zł
- Tilapia filet
Wielkość partii produkcyjnej – 25,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 25,00 kg
Wartość brutto – 304,24 zł
- Tilapia filet
Wielkość partii produkcyjnej – 13517,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 13517,00 kg
Wartość brutto – 177410,63 zł
- Flądra filet
Wielkość partii produkcyjnej – 6470,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 6470,00 kg
Wartość brutto – 80842,65 zł
- Pstrag filet
Wielkość partii produkcyjnej – 220,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 220,00 kg
Wartość brutto – 5197,75 zł
Zakład 6
- Filet z okonia nilowego bez skóry
Wielkość partii produkcyjnej – 7998 kg
Wielkość partii magazynowej – 4662 kg
Wartość brutto – 103 974,00 zł
- Mrożone filety z miruny ze skórą
Wielkość partii produkcyjnej – 21560 kg
Wielkość partii magazynowej – 7420 kg
Wartość brutto – 237 160,00 zł
- Mrożone filety z morszczuka bez skóry
Wielkość partii produkcyjnej – 27006 kg
Wielkość partii magazynowej – 1302 kg
Wartość brutto – 378 084,00 zł
Z uwagi na nieprawidłowe oznakowanie zakwestionowano 3 partie ryb:
Zakład 1
Dwie partie ryb mrożonych o masie 26.930,00 kgi wartości brutto 193.947,00 zł zakwestionowano z uwagi na nieprawidłowe oznakowanie, tj:
- Tilapia filety mrożone
Wielkość partii produkcyjnej – 18600,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 6075,00 kg
Wartość brutto – 88.695,00 zł
Na etykiecie, ani w dokumentach towarzyszących (faktury sprzedaży) nie podano informacji o metodzie produkcji. Powyższa nieprawidłowość narusza art. 4 pkt.1 lit b) Rozporządzenia Rady (WE) Nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury oraz art. 8 w związku z art. 4 Rozporządzenia Komisji (WE) NR 2065/2001 z dnia 22 października 2001r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) NR 104/2000 w zakresie informowania konsumentów o produktach rybołówstwa i akwakultury.
- Limanda Żółtopłetwa mrożona
Wielkość partii produkcyjnej – 8330,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 7890,00 kg
Wartość brutto – 105.252,60 zł
W wyniku porównania dowodów zakupu Limandy Żółtopłetwej oraz dowodów sprzedaży tego asortymentu stwierdzono, że produkt ten sprzedawany był (faktury sprzedaży) pod nazwą Sola.
Z analizy dokumentów i oznakowania wynika, że partia ryby (nazwa naukowa) Liganda Aspera została zaimportowana pod właściwą polska nazwą Liganda żółtopłetwa. Na etapie dalszej sprzedaży, podmiot w stosunku do tej samej partii ryb stosował w dowodach handlowych niewłaściwą – niezgodną – z prawdą nazwę Sola, która według dostępnych źródeł i systematyki ryb przyjęta jest dla ryb opisanych pod nazwą naukową Solea sp.
Zakład 2
Zakwestionowano prawidłowość oznakowania 1 partii ryby mrożonej o masie 275 kgi wartości brutto 3.889,46 zł
- Limanda Żółtopłetwa mrożona
Wielkość partii produkcyjnej – 275,00 kg
Wielkość partii magazynowej – 275,00 kg
Wartość brutto – 3.889,46 zł
W oznakowaniu (nadruk na kartonie) wskazano dwie, wykluczające się wzajemnie, metody produkcji „połów na morzu” i „produkt akwakultury”. Z danych podanych na kartonie i wynikających z dokumentów odprawy granicznej wynika, że są to filety z Limandy Żółtopłetwej, natomiast w dokumentach sprzedaży (faktury) kontrolowany podmiot używał polskiej nazwy Sola, przypisanej innemu gatunkowi.
B 1. Nieprawidłowości w zakresie znakowania z powołaniem na rolnictwo ekologiczne.
W toku prowadzonych kontroli nie stwierdzono w obrocie produktów ekologicznych.
B 2. Kontrole w zakresie przestrzegania przepisów dotyczących produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS).
Nie stwierdzono w obrocie w/w produktów.
C. Kontrola dokumentacji
Wszystkie skontrolowane podmioty dokonały zgłoszeń prowadzonej działalności gospodarczej wojewódzkiemu inspektorowi JHARS.
SANKCJE
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, zgodnie z posiadanymi uprawnieniami zastosowano następujące sankcje:
Zakład 1
W związku z wprowadzeniem do obrotu 2 partii ryb mrożonych nieprawidłowo oznakowanych , Zachodniopomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Szczecinie:
- wydał 2 decyzje administracyjne na podstawie art. 29, ust.1, pkt.2, nakazujące stosowanie właściwego oznakowania artykułów o nazwie – Tilapia filety mrożone oraz Limanda Żółtopłetwa filety mrożone (zafałszowanie)
- wszczęto 2 postępowania administracyjne w sprawie wymierzenia kary pieniężnej w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułów o nazwie - Tilapia filety mrożone (niewłaściwa jakość) oraz Limanda Żółtopłetwa filety mrożone (zafałszowanie).
- przesłano zalecenia pokontrolne, w których wezwano producenta do prawidłowego oznakowania importowanych asortymentów ryb zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Zakład 2
W związku z wprowadzeniem do obrotu 1 partii ryby mrożonej nieprawidłowo oznakowanej, Zachodniopomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Szczecinie:
- wydał 1 decyzję administracyjną na podstawie art..40 a ust.1 pkt 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych wymierzająca karę pieniężną w wysokości 3000 złw związku z wprowadzeniem do obrotu artykułu zafałszowanego o nazwie – Limanda Żółtopłetwa filety mrożone
- przesłano zalecenia pokontrolne, w których wezwano producenta do prawidłowego oznakowania partii ryby zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Akcja | Osoba | Data |
---|---|---|
Dodanie dokumentu: | Włodzimierz Iwan | 06-05-2011 12:48 |
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: | 06-05-2011 | |
Ostatnia aktualizacja: | Włodzimierz Iwan | 06-05-2011 13:01 |