Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu I kw 2023 r.
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Szczecinie
numer sprawy: KO.8221.108.2023 z dnia 13 kwietnia 2023 r.
Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu.
- Zakres kontroli – dotyczy łącznie wszystkich etapów, na których odbywała się kontrola
Skontrolowano łącznie 7 podmiotów, w tym:
- 7 punktów gastronomicznych
Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 5 podmiotach (tj. 71,4 % skontrolowanych), w tym:
- 5 punktów gastronomicznych
Łącznie kontrolą objęto w zakresie:
- parametrów fizykochemicznych – 6 partii,
- znakowania – 9 partii
- Wyniki kontroli – GASTRONOMIA
- Kontrola znakowania
W ww. zakresie stwierdzono nieprawidłowości w 5 podmiotach (7 partii).
- Identyfikacja gatunkowa mięsa i wykluczenie możliwości podmiany asortymentowej
Stwierdzono nieprawidłowości u 1 przedisiębiorcy.
W wyniku porównania zadeklarowanych w dostępnym menu składników kontrolowanego dania (KEBAB Bułka z mięsem (wołowym), świeżymi warzywami, przyprawami, serem fetą i sosami) tj. jogurt (składnik sosu jogurtowego) oraz ser feta z faktycznie używanymi surowcami ustalono, że produkt używany jako ser feta występuje pod nazwą „SANTAT” Combi 50+ In Salzlake, natomiast produkt używany jako jogurt występuje pod nazwą „GRECKI KREMOWY”. Obydwa stosowane produkty nie są produktami zaliczanymi do produktów mlecznych. Ponadto produkt „SANTAT” Combi 50+ In Salzlake nie jest serem feta w myśl rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 z 12 czerwca 1996r.
- Badania laboratoryjne
Kontrolą objęto 6 partii z czego zakwestionowano 2 partie w 2 podmiotach.
Nieprawidłowości dotyczyły obecności w kebabach innych gatunków mięsa.
- Wymagania dotyczące znakowania produktów ekologicznych oraz produktów oznaczonych chronioną nazwą pochodzenia (ChNP), chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) lub gwarantowaną tradycyjną specjalnością (GTS)
Kontrolowane wyroby nie znakowano jako produkty ekologiczne oraz produkty oznaczone chronioną nazwą pochodzenia (ChNP), chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) lub gwarantowaną tradycyjną specjalnością (GTS)
- Sprawdzenie identyfikowalności oraz warunków składowania i przechowywania
Nie stwierdzono nieprawidłowości
Zastosowane sankcje:
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami Wojewódzki Inspektor JHARS w Szczecinie:
- wydał 1 decyzję administracyjną nakładającą karę pieniężną (art. 40a ust. 1 pkt 3) za wprowadzenie do obrotu produktów o niewłaściwej jakości handlowej na kwotę 500 zł,
- nałożono 1 mandat karny w kwocie 200 zł (art. 26 ust. 1 pkt. 2) Prawo o miarach – waga o nieaktualnych cechach legalizacji
- - wszczęto 4 postępowania administracyjne w tym: 3 postępowania (art. 40a ust. 1 pkt 3 – niewłaściwe oznakowanie) – 5 partii, 1 postępowanie (art. 40a ust 1 pkt 4 – zafałszowanie) - 1 partia
- wydano 4 zalecenia pokontrolne
Powód zaleceń:
- - nieprawidłowe znakowanie,
- nieprawidłowe znakowanie i używanie wagi z nieaktualną cechą legalizacji
W stosunku do 1 podmiotu, w którym stwierdzono nieprawidłowości, zostaną wydane zalecenia pokontrolne.
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Danuta Karżel Data wytworzenia:
27 lip 2023
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
27 lip 2023, godz. 10:51
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
14 sie 2023, godz. 11:37