Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej jaj - II kwartał 2024r.

Skontrolowano łącznie 10 podmiotów na etapie produkcji w zakładach pakowania jaj, oferujących do sprzedaży jaja spożywcze. W przypadku 5 podmiotów kontrola zakończyła się sporządzeniem notatki służbowej ze względu na zaprzestanie prowadzenie działalności. Kontrole fizyczne przeprowadzono w 5 zakładach. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 podmiotach, co stanowi 60 % skontrolowanych podmiotów.

Łącznie kontrolą w zakresie znakowania objęto 12 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 130 730 sztuk, w zakresie parametrów organoleptycznych objęto 8 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 121 910 sztuk oraz w zakresie klasy wagowej objęto 1 partię o łącznej liczbie 7 650 sztuk.

Wyniki kontroli

Kontrolą objeto 12 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 130 730 sztuk, w zakresie znakowania jaj, w tym:

  • w opakowaniach jednostkowych - 9 partii o łącznej liczbie 116 880 szt.,
  • luzem – 3 partie o łącznej liczbie 13 850 szt.

 czego zakwestionowano 6 partii jaj o łącznej liczbie 113 720 szt. w tym:

  • w opakowaniach jednostkowych – 5 partii o łącznej liczbie 109 320 szt.,
  • luzem – 1 partie-o łącznej liczbie 4 400 szt.;

oraz 8 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 121 910 sztuk, w zakresie parametrów organoleptycznych, w tym:

  • w opakowaniach jednostkowych – 6 partii o łącznej liczbie 109 860 szt.,
  • luzem – 2 partie o łącznej liczbie 12 050 szt.,

nieprawidłowości w zakresie parametrów organoleptycznych nie stwierdzono.

oraz 1 partię jaj spożywczych o łącznej liczbie 7 650 sztuk w zakresie klasy wagowej.

Nieprawidłowości w zakresie klasy wagowej nie stwierdzono.

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 12 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 130 730 sztuk, z czego zakwestionowano 6 partii jaj o łącznej liczbie 113 720 szt.

Stwierdzono m.in.:

  • brak kodu producenta na skorupie jaj – 1 partia,
  • nieprawidłowości dotyczące podawania klasy wagowej jaj: (nieprawidłowe oznakowanie klasy wagowej jaj – 3 partie),
  • nieprawidłowości dotyczące metody chowu: (brak właściwego sformułowania dotyczącego objaśnienia metody chowu ponieważ podano „Jajka z chowu klatkowego” zamiast „Jaja z chowu w ulepszonych klatkach" – 3 partie, brak metody chowu – 2 partie),
  • brak kodu pierwszego zakładu pakowania – 2 partie.

Nie stwierdzono wprowadzania do obrotu jaj oznakowanych dobrowolnymi informacjami dotyczącymi sposobu żywienia kur niosek, np. „jaja od kur karmionych paszami zbożowymi” oraz stosowania określeń typu: „jaja ekstra” lub „ekstra świeże”, „wolne od antybiotyków”, „z chowu bez antybiotyków” lub „dodatkowo przebadane na antybiotyki”.

Jeden z kontrolowanych podmiotów nie dopełnił obowiązku zgłoszenia podjęcia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na osobę odpowiedzialną nałożono grzywnę w drodze mandatu karnego w wysokości 100 zł.

Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • na osobę odpowiedzialną nałożył 1 mandant karny kredytowany w wysokości 100 zł z art. 40 ust. 1 pkt 5 ustawy o jakości handlowej,
  • wydał 1 decyzje karną za wprowadzenie do obrotu jaj o niewłaściwej jakości handlowej na kwotę 500 zł,
  • skierował 1 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia nieprawidłowości.

 

Ponadto:

  • zostaną wszczęte 2 postępowania administracyjne w sprawie nałożenia kary pieniężnej,
  •  zostaną skierowane 2 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorców wzywające do usunięcia nieprawidłowości.

 

Opracował: Maciej Głowacki Specjalista


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Maciej Głowacki

Data wytworzenia:
24 lip 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
24 lip 2024, godz. 07:15

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
24 lip 2024, godz. 07:27