Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej jaj - IV kwartał 2023r.

Skontrolowano łącznie 12 podmiotów w detalu oferujących do sprzedaży jaja spożywcze. Nieprawidłowości stwierdzono w 8 podmiotach, co stanowi 66,67 % skontrolowanych podmiotów.

 

Łącznie kontrolą w zakresie znakowania objęto 36 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 7 670 sztuk, z czego zakwestionowano 11 partii jaj o łącznej liczbie 2 002 szt.

 

  1. Wyniki kontroli

Kontrolą objęto 36 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 7 670 sztuk, w zakresie znakowania jaj w tym:

  • w opakowaniach jednostkowych - 32 partie o łącznej liczbie 6 617 szt.,
  • luzem – 4 partie-o łącznej liczbie 1 053 szt.

z czego  11 partii jaj o łącznej liczbie 2 002 szt. w tym:

  • opakowaniach jednostkowych – 8 partii o łącznej liczbie 1 136 szt.,
  • luzem – 3 partie-o łącznej liczbie 866 szt.

 

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 36 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 7 670 sztuk, z czego zakwestionowano 11 partii jaj o łącznej liczbie 2 002 szt.

Stwierdzono m.in.:

  • brak klasy jakości jaj – 6 partii,
  • nieprawidłowości dotyczące podawania klasy wagowej jaj: (brak klasy wagowej jaj – 5 partii, nieprawidłowa klasa wagowa jaj – 1 partia),
  • nieprawidłowości dotyczące daty minimalnej trwałości: (brak informacji dotyczącej daty minimalnej trwałości – 5 partii,data minimalnej trwałości a dokładniej rok, podany został w formie kodowanej – 1 partia),
  • nieprawidłowości dotyczące metody chowu: (brak właściwego sformułowania dotyczącego objaśnienia metody chowu ponieważ podano „Jajka z wolnego wybiegu” zamiast „Jaja z chowu na wolnym wybiegu" – 2 partie,brak metody chowu – 4 partie),
  • brak objaśnienia znaczenia kodu producenta – 5 partii,
  • nie podano numeru partii produkcyjnej – 2 partie,
  • brak nazwy środka spożywczego – 2 partie,
  • brak warunków przechowywania – 2 partie,
  • brak kodu zakładu pakowania – 2 partie,
  • brak nazwy lub firmy i adresu podmiotu działającego na rynku spożywczym – 2 partie,
  • nieprawidłowości dotyczące wartości odżywczej:
  1. jako informację dobrowolną, błędnie podano miary stosowane w informacji o wartości odżywczej tj. miary wyrażono w „%”, winno być w „g” (gramach) – 1 partia,
  2. błędnie podano kolejność przedstawienia informacji o wartości odżywczej tj. podano białko 12,6%, tłuszcz % z czego tłuszcze jednonienasycone 3,8% tłuszcze nasycone 3,1% wielonienasycone 1,4% cholesterol 0,42% , węglowodany 1,1%, 100 g jaj to średnio 147 kcal, a winno być wartość energetyczna (kJ/kcal), tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone(g), kwasy tłuszczowe jednonienasycone (g), kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g), węglowodany (g) w tym cukry (g), białko (g) – 1 partia,
  3.  w podanej wartości energetycznej pominięto informację o zawartości kilodżuli (kJ) – 1 partia.

Należy zaznaczyć, iż większość zakwestionowanych partii wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania.

 

Ponadto kontrolą znakowania w zakresie:

  • jako „wolne od GMO” objęto 2 partie jaj o liczbie 480 szt.,
  •  informacją „Produkt Polski” objęto 15 partii jaj o łącznej liczbie 4 018 szt.
  • z powołaniem na rolnictwo ekologiczne objęto 6 partii jaj o łącznej liczbie 735 szt.,

nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

  1. Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • wydał 1 decyzję odstępującą od wymierzenia kary pieniężnej w związku z niską szkodliwością czynu i niewielkim zakresem naruszenia,
  • wydał 7 decyzji za wprowadzenie do obrotu jaj o niewłaściwej jakości handlowej na łączną kwotę 4 300 zł,
  • skierował 8 zaleceń pokontrolnych do przedsiębiorców wzywających do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

 

Opracowała: Agnieszka Lis Starszy specjalista


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Danuta Karżel

Data wytworzenia:
15 sty 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
15 sty 2024, godz. 12:41

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
15 sty 2024, godz. 13:50