Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej jaj - IV kwartał 2023r.
Skontrolowano łącznie 12 podmiotów w detalu oferujących do sprzedaży jaja spożywcze. Nieprawidłowości stwierdzono w 8 podmiotach, co stanowi 66,67 % skontrolowanych podmiotów.
Łącznie kontrolą w zakresie znakowania objęto 36 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 7 670 sztuk, z czego zakwestionowano 11 partii jaj o łącznej liczbie 2 002 szt.
- Wyniki kontroli
Kontrolą objęto 36 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 7 670 sztuk, w zakresie znakowania jaj w tym:
- w opakowaniach jednostkowych - 32 partie o łącznej liczbie 6 617 szt.,
- luzem – 4 partie-o łącznej liczbie 1 053 szt.
z czego 11 partii jaj o łącznej liczbie 2 002 szt. w tym:
- opakowaniach jednostkowych – 8 partii o łącznej liczbie 1 136 szt.,
- luzem – 3 partie-o łącznej liczbie 866 szt.
Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 36 partii jaj spożywczych o łącznej liczbie 7 670 sztuk, z czego zakwestionowano 11 partii jaj o łącznej liczbie 2 002 szt.
Stwierdzono m.in.:
- brak klasy jakości jaj – 6 partii,
- nieprawidłowości dotyczące podawania klasy wagowej jaj: (brak klasy wagowej jaj – 5 partii, nieprawidłowa klasa wagowa jaj – 1 partia),
- nieprawidłowości dotyczące daty minimalnej trwałości: (brak informacji dotyczącej daty minimalnej trwałości – 5 partii,data minimalnej trwałości a dokładniej rok, podany został w formie kodowanej – 1 partia),
- nieprawidłowości dotyczące metody chowu: (brak właściwego sformułowania dotyczącego objaśnienia metody chowu ponieważ podano „Jajka z wolnego wybiegu” zamiast „Jaja z chowu na wolnym wybiegu" – 2 partie,brak metody chowu – 4 partie),
- brak objaśnienia znaczenia kodu producenta – 5 partii,
- nie podano numeru partii produkcyjnej – 2 partie,
- brak nazwy środka spożywczego – 2 partie,
- brak warunków przechowywania – 2 partie,
- brak kodu zakładu pakowania – 2 partie,
- brak nazwy lub firmy i adresu podmiotu działającego na rynku spożywczym – 2 partie,
- nieprawidłowości dotyczące wartości odżywczej:
- jako informację dobrowolną, błędnie podano miary stosowane w informacji o wartości odżywczej tj. miary wyrażono w „%”, winno być w „g” (gramach) – 1 partia,
- błędnie podano kolejność przedstawienia informacji o wartości odżywczej tj. podano białko 12,6%, tłuszcz % z czego tłuszcze jednonienasycone 3,8% tłuszcze nasycone 3,1% wielonienasycone 1,4% cholesterol 0,42% , węglowodany 1,1%, 100 g jaj to średnio 147 kcal, a winno być wartość energetyczna (kJ/kcal), tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone(g), kwasy tłuszczowe jednonienasycone (g), kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g), węglowodany (g) w tym cukry (g), białko (g) – 1 partia,
- w podanej wartości energetycznej pominięto informację o zawartości kilodżuli (kJ) – 1 partia.
Należy zaznaczyć, iż większość zakwestionowanych partii wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania.
Ponadto kontrolą znakowania w zakresie:
- jako „wolne od GMO” objęto 2 partie jaj o liczbie 480 szt.,
- informacją „Produkt Polski” objęto 15 partii jaj o łącznej liczbie 4 018 szt.
- z powołaniem na rolnictwo ekologiczne objęto 6 partii jaj o łącznej liczbie 735 szt.,
nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
- Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:
- wydał 1 decyzję odstępującą od wymierzenia kary pieniężnej w związku z niską szkodliwością czynu i niewielkim zakresem naruszenia,
- wydał 7 decyzji za wprowadzenie do obrotu jaj o niewłaściwej jakości handlowej na łączną kwotę 4 300 zł,
- skierował 8 zaleceń pokontrolnych do przedsiębiorców wzywających do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.
Opracowała: Agnieszka Lis Starszy specjalista
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Danuta Karżel Data wytworzenia:
15 sty 2024
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
15 sty 2024, godz. 12:41
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
15 sty 2024, godz. 13:50