Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakosci handlowej lodów - III kwartał 2023 r.
Skontrolowano łącznie 5 podmiotów wprowadzających do obrotu lody, w tym 3 podmioty, gdzie lody wytwarzane są na miejscu. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 podmiotach, co stanowi 60 % skontrolowanych podmiotów.
Łącznie kontrolą objęto w zakresie:
- cech organoleptycznych – 4 partie lodów;
- parametrów fizykochemicznych – 4 partie lodów
- znakowania – 43 partie lodów,
z czego zakwestionowano
- 20 partii lodów w zakresie oznakowania.
- Wyniki kontroli
Ogółem kontrolą objęto 43 partie lodów, w tym:
- 31 partii lodów ze składnikiem mlecznym,
- 12 partii sorbetów,
z czego zakwestionowano 20 partii lodów w zakresie oznakowania, w tym:
- 16 partii lodów ze składnikiem mlecznym,
- 4 partie sorbetów.
Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 4 partie lodów (w tym 3 partie lodów ze składnikiem mlecznym oraz 1 partię sorbetów), nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
Kontrolą prawidłowości znakowanie objęto 43 partie lodów, z czego zakwestionowano 20 partii lodów.
Nieprawidłowości polegały na tym, że w miejscu dostępnym dla konsumenta finalnego:
- podano niezgodnie z prawdą dane w zakresie składu – 7 partii lodów ze składnikiem mlecznym;
- w wykazie składników podano nazwę składnika tj.: masło kakaowe niezgodnie z obowiązującymi przepisami, gdyż nazwa „masło” zarezerwowana jest wyłącznie dla przetworów mlecznych – 4 partie lodów ze składnikiem mlecznym;
- nazwa lodów „śmietana” wprowadzała w błąd co do właściwości środka spożywczego w szczególności co do jego składu, gdyż w udostępnionym konsumentom wykazie składników lodów „śmietana” w składniku złożonym tzw. bazie występował m.in. tłuszcz roślinny - 1 partia lodów ze składnikiem mlecznym
- w wykazie składników substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji nie zostały podkreślone za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego je od reszty wykazu składników – 8 partii (w tym 6 partii lodów ze składnikiem mlecznym oraz 2 partie sorbetów);
- w wykazie składników nie rozpisano składnika złożonego o nazwie „pulpa z mango (mango) – 1 partia sorbetu;
- nie podano wykazu składników wraz z uwzględnieniem produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji – 9 partii (w tym 7 partii lodów ze składnikiem mlecznym oraz 2 partie sorbetów).
- Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:
- wydał 2 decyzje wymierzającą karę pieniężną w kwocie 4000,00 zł w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułu rolno – spożywczego zafałszowanego;
- wydał 3 decyzje wymierzające karę pieniężną w łącznej kwocie 4000,00 zł w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułów rolno – spożywczych niespełniających wymagań jakości handlowej;
- skierował 3 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonej nieprawidłowości.
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Danuta Karżel Data wytworzenia:
19 paź 2023
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
19 paź 2023, godz. 08:02
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
19 paź 2023, godz. 08:03