Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej mięsa czerwonego i jego przetworów -II kw. 2024 r.

Skontrolowano łącznie 10 producentów.

 

Nieprawidłowości stwierdzono u 1 producenta (tj. 10 % skontrolowanych podmiotów).

Łącznie kontrolą objęto 25 partii mięsa czerwonego i jego przetworów o łącznej masie 2613,139 kg w zakresie:

 cech organoleptycznych10 partii mięsa czerwonego i jego przetworów o łącznej masie 1201 kg, w tym:

  • 8 partii kiełbas o łącznej masie 184 kg,
  • 2 partie mięsa czerwonego o łącznej masie 1017 kg,

parametrów fizykochemicznych15 partii mięsa czerwonego i  jego przetworów o łącznej masie 2287,01 kg, w tym:

  •  5 partii kiełbas o łącznej masie 77 kg,
  • 10 partii mięsa czerwonego o łącznej masie 2210,01 kg,

znakowania 25 partii mięsa czerwonego i jego przetworów o łącznej masie 2613,139 kg, w tym:

  • 14 partii kiełbas o łącznej masie 388,129 kg,
  • 11 partii mięsa czerwonego o łącznej masie 2225,01 kg, w tym 1 partia wołowiny o masie 5,01 kg.

Nieprawidłowości nie stwierdzono.

Wyniki kontroli

Ogółem na etapie produkcji zbadano 25 partii mięsa czerwonego i  jego przetworów  o łącznej masie 2613,139 kg, w tym:

  • 14 partii kiełbas o łącznej masie 388,129 kg
  • 11 partii mięsa czerwonego o łącznej masie 2225,01 kg, w tym 1 partia wołowiny o masie 5,01 kg

Nieprawidłowości nie stwierdzono.

Do badań laboratoryjnych w zakresie :

  • cech organoleptycznych kontrolą objęto 10 partii mięsa czerwonego i jego przetworów o  łącznej masie 1201 kg,
  • parametrów fizykochemicznych kontrolą objęto 15 partii mięsa czerwonego i jego przetworów o łącznej masie 2287,01 kg,

nie kwestionując zbadanych partii.

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 25 partii mięsa czerwonego i jego przetworów o łącznej masie 2613,139 kg, nie kwestionując zbadanych partii.

Jeden z kontrolowanych producentów nie dopełnił obowiązku zgłoszenia  podjęcia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na osobę odpowiedzialną nałożono grzywnę w drodze mandatu karnego w wysokości 200 zł.

 

Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • nałożył na 1 osobę mandant karny kredytowany w wysokości 200 zł (art. 40 ust. 1 pkt 5 ustawy o jakości handlowej),
  • skierował zalecenia poontrolne do przedsiębiorcy wzywajace do usunięcia nieprawidłowości.

 

Opracowała: Monika Ławniczak - Starszy Specjalista


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Danuta Karżel

Data wytworzenia:
24 lip 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
24 lip 2024, godz. 08:16

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
24 lip 2024, godz. 08:17