Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego - I kw 2023 r.
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie
numer sprawy: KO.8221.105.2023 z dnia 12 kwietnia 2023 r
Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego - I kw 2023 r
- Zakres kontroli – dotyczy łącznie wszystkich etapów, na których odbywała się kontrola
Skontrolowano łącznie 3 podmioty (producentów).
Nieprawidłowości stwierdzono w 1 podmiocie co stanowi 33,3 % skontrolowanych.
Łącznie kontrolą objęto w zakresie:
- parametrów fizykochemicznych – 4 partie, o masie 64829,26 kg,
- ocena organoleptyczna – 7 partii, o masie 65509,26 kg,
- oznakowania – 7 partii, o masie 65509,26 kg.
- Wyniki kontroli – PRODUKCJA
- Kontrola procesu produkcji
W ww. zakresie nie stwierdzono nieprawidłowości.
- Ocena organoleptyczna mięsa drobiowego
W ww. zakresie nie stwierdzono nieprawidłowości.
- Badania fizykochemiczne
Kontrolą objęto 4 partie, o masie 64829,26 kg.
Badanie zawartości wody wchłoniętej przez mięso drobiowe. Kontrolą objęto 4 partie, o masie 64829,26 kg. Stwierdzone nieprawidłowości: 1 partia (Filet z piersi kurcząt, świeży, klasa A), o masie 700 kg – zawyżony współczynnik masy wody W/masy białka RP(A) o 0,14 (wynik 3,54, według rozp. 543/2008 – max. 3,40)
Kontrole przeprowadzane przez ubojnie w zakresie zawartości wody w mięsie. Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.
Wszystkie kontrolowane jednostki przeprowadzały badanie zawartości wody w mięsie. Nieprawidłowości nie stwierdzono.
- Znakowanie – produkcja
Kontrolą objęto 7 partii, o masie 65509,26 kg.
Nieprawidłowości nie stwierdzono.
- Znakowanie produktów jako „wolne od GMO” – produkcja
Nie podawano informacji „wolne od GMO”.
- Kontrole w zakresie znakowania z uwzględnieniem przestrzegania przepisów dotyczących mięsa posiadającego chronione nazwy pochodzenia (ChNP0, chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS) - produkcja
Kontrolowane produkty nie znakowano jako produkty oznaczone chronioną nazwą pochodzenie, chronionym oznaczeniem geograficznym lub gwarantowaną tradycyjną specjalnością.
- Wymagania dotyczące znakowania z powołaniem na rolnictwo ekologiczne
Kontrolowane produkty nie znakowano jako produkty ekologiczne.
- Kontrola warunków składowania - produkcja
W ww. zakresie nie stwierdzono nieprawidłowości.
- Kontrola wymagań formalno-prawnych - produkcja
Dokonano zgłoszeń działalności.
Zastosowane sankcje
- nie wydawano decyzji administracyjnych,
- nie nakładano mandatów karnych,
- wszczęto 2 postępowania administracyjne:
- ponowne wprowadzenie do obrotu artykułu rolno – spożywczego Fileta z piersi kurcząt świeży kl. A, wielkość partii 700 kg zafałszowanego tego samego rodzaju nieodpowiadającego jakości handlowej ze względu na tę samą wadę tj. zawyżony współczynnik masy wody W/masy białka RP(A) art. 40a ust. 3, art. 40a ust. 1 pkt 4
- nieusunięcie nieprawidłowości stwierdzonych podczas kontroli prowadzonej w 2022 roku określonych w zaleceniach pokontrolnych dotyczących niespełnienia wymagań Rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008 wprowadzającego szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego pod względem Współczynnika masy wody W/masy białka RP (A) produktu o nazwie Filet z piersi kurcząt świeży KL. A, wielkość partii 500 kg.
W wyniku kontroli przeprowadzonej w 2023 r. ustalono, że przedsiębiorca nie usunął nieprawidłowości określonych w ww. zaleceniach pokontrolnych i wprowadził do obrotu produkt o nazwie Filet z piersi kurcząt świeży kl. A, wielkość partii 700 kg, który nie spełniał wymagań jakości handlowej pod względem współczynnika masy wody W/masy białka RP(A) - art. 40a ust. 2.
W stosunku do podmiotu w którym stwierdzono nieprawidłowości, zostaną wydane zalecenia pokontrolne. Nie przekazywano spraw do innych instytucji
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Danuta Karżel Data wytworzenia:
27 lip 2023
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
27 lip 2023, godz. 10:24
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
14 sie 2023, godz. 11:41