Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek - IV kwartał 2023r.

  1. Zakres kontroli

 

Skontrolowano łącznie 4 podmioty w detalu, oferujące do sprzedaży oliwę z oliwek. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 podmiotach, co stanowi 75 % skontrolowanych podmiotów.

 

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

  • cech organoleptycznych – 2 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 35,5 l;
  • parametrów fizykochemicznych – 2 partie oliwy z oliwek o łącznej objetości 35,5 l;
  • znakowania 9 partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 62,75 l,

z czego zakwestionowano w zakresie:

  • cech organoleptycznych2 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 35,5 l;
  • znakowania – 3 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 39 l.

 

  1. Wyniki kontroli

Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano  9 partii oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o łącznej objętości 62,75 l, z czego zakwestionowano 3 partie oliwy z oliwek w zakresie:

  • cech organoleptycznych2 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 35,5 l;
  • znakowania – 3 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 39 l, w tym 2 partie o objętości 35,5 l w wyniku badań laboratoryjnych.

 

Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano i zakwestionowano 2 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 35,5 l. Próbki zakwestionowano pod względem badań (klasyfikacji) sensorycznych tj.:

  • przeprowadzona ocena sensoryczna (mediana wad – wynik analizy 2,5, wymagania wg oznakowania i rozporządzenia uzupełniającego w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek – Md=0,0.) wykazała, iż badany wyrób to oliwa niższej kategorii tj. „oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia”, a nie jak zadeklarowano na opakowaniu jednostkowym „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” – 1 partia;
  • przeprowadzona ocena sensoryczna (Mediana owocowości wynik 0,0, przy deklaracji Mf>0,0. Mediana wad wynik 3,7 przy deklaracji Md=0,0.) wykazała, iż badany wyrób to oliwa niższej kategorii tj. „oliwa z oliwek lampante”, a nie jak zadeklarowano na opakowaniu jednostkowym „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”- 1 partia.

W obu przypadkach wobec przedsiębiorców zostało wszczęte postępowanie administracyjne za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno- spożywczych zafałszowanych. Przedsiębiorcy wystąpili z prośbą o przebadanie wtórnika. Wtórniki zostaną przebadana w niezależnych laboratoriach zagranicznych. Dalsze postępowanie po otrzymaniu przedmiotowych sprawozdań z badań.

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 9 partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 62,75 l, z czego zakwestionowano 3 partie o łącznej objętości 39 l, z uwagi na:

  • błędnie sformułowanie określenia daty minimalnej trwałości ponieważ na etykiecie umieszczono stwierdzenie „ Najlepiej spożyć przed końcem” przy oznaczeniu dnia w dacie- 1 partia oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia,
  • podanie nazwy „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” podczas, gdy klasyfikacja sensoryczna wykazała, że produkt był oliwą niższej kategorii, tj.:
  • „oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia” 1 partia,
  • „oliwa z oliwek lampante” -1 partia.

Ponadto na etapie detalu zbadano1 partię Deluxe Oliwy z oliwek extra virgin  Sitia Lasithiou Kritis o objętości 13,5 l, która posiadała oznakowanie ChNP. Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.

  1. Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie na etapie detalu:

  • wydał 1 decyzję odstępującą od wymierzenia kary ze względu na niski stopień szkodliwości czynu oraz niewielki zakres naruszenia,
  • skierował 1 zalecenie pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości,
  • wszczął 2 postępowania administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno- spożywczych zafałszowanych.

 

Opracowała: Agnieszka Lis -starszy specjalista

 


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Agnieszka Lis

Data wytworzenia:
15 sty 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
15 sty 2024, godz. 12:57

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
15 sty 2024, godz. 13:35