Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek - IV kwartał 2023r.
- Zakres kontroli
Skontrolowano łącznie 4 podmioty w detalu, oferujące do sprzedaży oliwę z oliwek. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 podmiotach, co stanowi 75 % skontrolowanych podmiotów.
Łącznie kontrolą objęto w zakresie:
- cech organoleptycznych – 2 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 35,5 l;
- parametrów fizykochemicznych – 2 partie oliwy z oliwek o łącznej objetości 35,5 l;
- znakowania – 9 partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 62,75 l,
z czego zakwestionowano w zakresie:
- cech organoleptycznych – 2 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 35,5 l;
- znakowania – 3 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 39 l.
- Wyniki kontroli
Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 9 partii oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o łącznej objętości 62,75 l, z czego zakwestionowano 3 partie oliwy z oliwek w zakresie:
- cech organoleptycznych – 2 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 35,5 l;
- znakowania – 3 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 39 l, w tym 2 partie o objętości 35,5 l w wyniku badań laboratoryjnych.
- przeprowadzona ocena sensoryczna (mediana wad – wynik analizy 2,5, wymagania wg oznakowania i rozporządzenia uzupełniającego w odniesieniu do norm handlowych dotyczących oliwy z oliwek – Md=0,0.) wykazała, iż badany wyrób to oliwa niższej kategorii tj. „oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia”, a nie jak zadeklarowano na opakowaniu jednostkowym „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” – 1 partia;
- przeprowadzona ocena sensoryczna (Mediana owocowości wynik 0,0, przy deklaracji Mf>0,0. Mediana wad wynik 3,7 przy deklaracji Md=0,0.) wykazała, iż badany wyrób to oliwa niższej kategorii tj. „oliwa z oliwek lampante”, a nie jak zadeklarowano na opakowaniu jednostkowym „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”- 1 partia.
W obu przypadkach wobec przedsiębiorców zostało wszczęte postępowanie administracyjne za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno- spożywczych zafałszowanych. Przedsiębiorcy wystąpili z prośbą o przebadanie wtórnika. Wtórniki zostaną przebadana w niezależnych laboratoriach zagranicznych. Dalsze postępowanie po otrzymaniu przedmiotowych sprawozdań z badań.
Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 9 partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 62,75 l, z czego zakwestionowano 3 partie o łącznej objętości 39 l, z uwagi na:
- błędnie sformułowanie określenia daty minimalnej trwałości ponieważ na etykiecie umieszczono stwierdzenie „ Najlepiej spożyć przed końcem” przy oznaczeniu dnia w dacie- 1 partia oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia,
- podanie nazwy „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” podczas, gdy klasyfikacja sensoryczna wykazała, że produkt był oliwą niższej kategorii, tj.:
- „oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia” 1 partia,
- „oliwa z oliwek lampante” -1 partia.
Ponadto na etapie detalu zbadano1 partię Deluxe Oliwy z oliwek extra virgin Sitia Lasithiou Kritis o objętości 13,5 l, która posiadała oznakowanie ChNP. Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.
- Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie na etapie detalu:
- wydał 1 decyzję odstępującą od wymierzenia kary ze względu na niski stopień szkodliwości czynu oraz niewielki zakres naruszenia,
- skierował 1 zalecenie pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości,
- wszczął 2 postępowania administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno- spożywczych zafałszowanych.
Opracowała: Agnieszka Lis -starszy specjalista
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Agnieszka Lis Data wytworzenia:
15 sty 2024
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
15 sty 2024, godz. 12:57
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
15 sty 2024, godz. 13:35