Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów grzybowych - IV kwartał 2023r.

Skontrolowano łącznie 7 podmiotów, w tym:

  • 6 sklepów detalicznych;
  • 1 producenta.

Nieprawidłowości stwierdzono w 2 podmiotach, co stanowi 28,57 % skontrolowanych podmiotów.

 

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

  • cech organoleptycznych7 partii przetworów grzybowych o łącznej masie 30,885 kg, w tym: 6 partii przetworów grzybowych o łącznej masie 17,685 kg w detalu oraz 1 partię grzybów suszonych o masie 13,20 kg u producenta;
  • parametrów fizykochemicznych7 partii przetworów grzybowych o łącznej masie 30,885 kg, w tym: 6 partii przetworów grzybowych o łącznej masie 17,685 kg w detalu oraz 1 partię grzybów suszonych o masie 13,20 kg u producenta;
  • znakowania 17 partii przetworów grzybowych o łącznej masie 159,625 kg, w tym: 13 partii przetworów grzybowych o łącznej masie 23,125 kg w detalu oraz 4 partie grzybów suszonych o łącznej masie 136,5 kg u producenta,

z czego zakwestionowano 4 partie grzybów suszonych o łącznej masie 19,125 kg w zakresie:

  • cech organoleptycznych –1 partię grzybów suszonych o masie 13,20 kg u producenta,
  • parametrów fizykochemicznych – 2 partie grzybów suszonych o łącznej masie 1,425 kg w detalu,
  • znakowania - 1 partię grzybów suszonych o masie 4,5 kg u producenta.

 

  1. Wyniki kontroli - DETAL

Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 13 partii przetworów grzybowych o łącznej masie 23,125 kg, w tym:

  • 7 partii grzybów marynowanych o łącznej masie 18,48 kg,
  • 6 partii grzybów suszonych o łącznej masie 4,645 kg,

z czego zakwestionowano

  • 2 partie grzybów suszonych o łącznej masie 1,425 kg w zakresie parametrów fizykochemicznych

Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 6 partii przetworów grzybowych o łącznej masie 17,685 kg (w tym: 2 partie grzybów marynowanych o łącznej masie 13,44 kg oraz 4 partie grzybów suszonych o łącznej masie 4,245 kg), z czego zakwestionowano 2 partie grzybów suszonych o łącznej masie 1,425 kg z uwagi na to, ze dwie kontrolowane próbki nie spełniały wymagań zawartych w art. 42 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia pod względem obecności szkodników i ich pozostałości.

Przedsiębiorca wystąpił z wnioskiem o przebadanie próbek wtórnika. Analizy odwoławcze wykazały, że zakwestionowano próbki z uwagi na:

  • wyższą zawartość grzybów zaczerwienionych pierwotnie we wszystkich zbadanych opakowaniach – 1 partia,
  • wyższą zawartość grzybów zaczerwienionych pierwotnie(6 opakowań), obecność grzybów zapleśniałych (3 opakowania) oraz obecność grzybów innego gatunku (2 opakowania) – 1 partia.

 

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 13 partii przetworów grzybowych o łącznej masie 23,125 kg, w tym w zakresie:

  • znakowania informacją „Produkt Polski” objęto 3 partie grzybów suszonych o łącznej masie 3,72 kg,
  • posiadania znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność – PDŻ objęto 1 partię grzybów marynowanych o masie 0,58 kg,

nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

 

  1. Wyniki kontroli  - PRODUKCJA

Ogółem na etapie produkcji zbadano 4 partie grzybów suszonych o łącznej masie 136,5 kg, kwestionując 2 partie grzybów o łącznej masie 17,7 kg w zakresie cech organoleptycznych i oznakowania.

Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 1 partie grzybów suszonych o masie 13,2 kg, którą zakwestionowano z uwagi na to, iż próbka nie spełniała wymagań zawartych w art. 42 ustawy o bezpieczeństwie żywności pod względem badania organoleptycznego wyglądu i barwy oraz nie spełniała wymagań atestu na grzyby suszone pod względem badania organoleptycznego wyglądu i barwy.

Kontrolą w zakresie znakowania objęto 4 partie grzybów suszonych o łącznej masie 136,5 kg, z czego zakwestionowano 1 partię o masie 4,5 kg z uwagi na to, iż wykaz składników został poprzedzony sformułowaniem "skład" zamiast "składniki".

  1. Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • wydał 1 decyzję za wprowadzenie do obrotu grzybów suszonych o niewłaściwej jakości handlowej na kwotę 1000 zł,
  • wydał 1 decyzję zakazującą wprowadzenie do obrotu grzybów suszonych,
  • -skierował 1 zalecenie pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

 

Ponadto:

  • zostaną skierowane zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości,
  • zostanie wszczęte postępowanie administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych w celu nałożenia kary pieniężnej.

 

Opracowała: Agnieszka Lis Starszy specjalista

 


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Agnieszka Lis

Data wytworzenia:
15 sty 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
15 sty 2024, godz. 13:28

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
15 sty 2024, godz. 13:28