Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych - II kwartał 2024 r.
Skontrolowano łącznie 9 podmiotów, w tym:
- 1 sklep wielkopowierzchniowy hipermarket,
- 2 sklepy wielkopowierzchniowe supermarkety,
- 3 dyskonty,
- 3 sklepy detaliczne.
Nieprawidłowości stwierdzono w 1 podmiocie - dyskoncie, co stanowi 11,11% skontrolowanych podmiotów.
Łącznie kontrolą objęto w zakresie:
- parametrów fizykochemicznych – 10 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 13,30 kg i 7,5 l
- znakowania – 34 partie przetworów owocowych i warzywnych o łącznej 119,20 kg i pojemności 7,5 l,
z czego zakwestionowano
- 1 partię przetworów owocowych o masie 2 kg w zakresie parametrów fizykochemicznych: zawartości cukrów.
Do badań laboratoryjnych w zakresie parametrów fizykochemicznych pobrano 10 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 13,30 kg oraz pojemności 7,5 l stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowość polegającą na niespełnianiu wymagań jakościowych pod względem zawartości cukrów (wg zadeklarowanej wartości odżywczej na opakowaniu było 54 g, a w laboratorium uzyskano wynik na poziomie 28,2%) w przypadku jednej partii powideł o łącznej masie 2 kg.
Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 34 partie przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 119,20 kg i pojemności 7,5 l w tym:
- 7 partii dżemów o masie 18,36 kg,
- 2 partie marmolad o łącznej masie 9,40 kg,
- 4 partie konfitur o masie 9,22 kg,
- 7 partii musów o masie 17,36 kg i pojemności 7,5 l,
- 1 partia musów z przetworami zbożowymi o masie 0,5 kg,
- 1 partia musów z ziarnami/pestkami o masie 20 kg,
- 1 partia powideł o łącznej masie 2 kg,
- 3 partie przecierów o łącznej masie 7,44 kg,
- 1 partia przecierów z przetworów zbożowych o masie 2,40 kg,
- 7 partii innych produktów o łącznej masie 32,52 kg.
W zakresie znakowania stwierdzono nieprawidłowość w jednej partii powideł o łącznej masie 2 kg.
Sprawdzono aktualność dat minimalnej trwałości do spożycia oferowanych do sprzedaży przetworów owocowych i warzywnych nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzoną nieprawidłowością Wojewódzki Inspektor JHARS w Szczecinie:
- wszczął postępowanie administracyjne z art. 40a ust. 1 pkt 3 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
- wydał decyzję z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych o wysokości wymierzonej kary pieniężnej, tj. 500 zł.
Ponadto:
- zostaną skierowane zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.
Opracowała: Agnieszka Dziurbacz-Wenta, Specjalista
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Agnieszka Dziurbacz-Wenta Data wytworzenia:
23 lip 2024
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
24 lip 2024, godz. 09:49
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
24 lip 2024, godz. 10:05