Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych - II kwartał 2024 r.

Skontrolowano łącznie 9 podmiotów, w tym:

  • 1 sklep wielkopowierzchniowy hipermarket,
  • 2 sklepy wielkopowierzchniowe supermarkety,
  • 3 dyskonty,
  • 3 sklepy detaliczne.

 

Nieprawidłowości stwierdzono w 1 podmiocie - dyskoncie, co stanowi 11,11% skontrolowanych podmiotów.

 

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

  • parametrów fizykochemicznych 10 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 13,30 kg i 7,5 l
  • znakowania 34 partie przetworów owocowych i warzywnych o łącznej 119,20 kg i pojemności 7,5 l,

z czego zakwestionowano

  • 1 partię przetworów owocowych o masie 2 kg w zakresie parametrów fizykochemicznych: zawartości cukrów.

Do badań laboratoryjnych  w zakresie parametrów fizykochemicznych pobrano 10 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 13,30 kg oraz pojemności 7,5 l stwierdzając  w badanym zakresie nieprawidłowość polegającą na niespełnianiu wymagań jakościowych pod względem zawartości cukrów (wg zadeklarowanej wartości odżywczej na opakowaniu było 54 g, a w laboratorium uzyskano wynik na poziomie 28,2%) w przypadku jednej partii powideł o łącznej masie 2 kg.

 

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 34 partie przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 119,20 kg i pojemności 7,5 l w tym:

  • 7 partii dżemów o masie 18,36 kg,
  • 2 partie marmolad o łącznej masie 9,40 kg,
  • 4 partie konfitur o masie 9,22 kg,
  • 7 partii musów o masie 17,36 kg i pojemności 7,5 l,
  • 1 partia musów z przetworami zbożowymi o masie 0,5 kg,
  • 1 partia musów z ziarnami/pestkami o masie 20 kg,
  • 1 partia powideł o łącznej masie 2 kg,
  • 3 partie przecierów o łącznej masie 7,44 kg,
  • 1 partia przecierów z przetworów zbożowych o masie 2,40 kg,
  • 7 partii innych produktów o łącznej masie 32,52 kg.

W zakresie znakowania stwierdzono nieprawidłowość w jednej partii powideł o łącznej masie 2 kg.

Sprawdzono aktualność dat minimalnej trwałości do spożycia oferowanych do sprzedaży przetworów owocowych i warzywnych nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzoną nieprawidłowością Wojewódzki Inspektor JHARS w Szczecinie:

  • wszczął postępowanie administracyjne z art. 40a ust. 1 pkt 3 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
  • wydał decyzję z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych o wysokości wymierzonej kary pieniężnej, tj. 500 zł.

 

Ponadto:

  • zostaną skierowane zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

 

Opracowała: Agnieszka Dziurbacz-Wenta, Specjalista


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Agnieszka Dziurbacz-Wenta

Data wytworzenia:
23 lip 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
24 lip 2024, godz. 09:49

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
24 lip 2024, godz. 10:05