Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów zbożowych - I kwartał 2024r.

Skontrolowano łącznie 3 producentów i u wszystkich 3 stwierdzono nieprawidłowości, co

100 % skontrolowanych podmiotów.

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

  • cech organoleptycznych6 partii przetworów zbożowych o łącznej masie 49 845 kg, oraz 3 partie zbóż o łącznej masie 214 400 kg;
  • parametrów fizykochemicznych6 partii przetworów zbożowych o łącznej masie 49 845 kg, oraz 3 partie zbóż o łącznej masie 214 400 kg;
  • znakowania 8 partii przetworów zbożowych o łącznej masie 58145 kg,

z czego zakwestionowano 2 partie przetworów zbożowych i zbóż o łącznej masie 14 795 kg w zakresie:

  • parametrów fizykochemicznych – 1 partię przetworów zbożowych  o masie 395 kg oraz 1 partię zboża o masie 14 400 kg,
  • znakowania - 1 partię przetworów zbożowych o masie 395 kg (deklaracja niezgodna z oznakowaniem w wyniku badań laboratoryjnych).

Wyniki kontroli

Ogółem u 3 producentów zbadano 11 partiiprzetworów zbożowych i zbóż o łącznej masie 272 545 kg, w tym:

  • 8 partii przetworów zbożowych o łącznej masie 58 145 kg,
  • 3 partie zbóż konsumpcyjnych o łącznej masie 214 400 kg,

z czego zakwestionowano 2 partie o łącznej masie 14 795 kg, w tym:

  • 1 partię przetworów zbożowych o masie 395 kg oraz 1 partię zboża o masie 14 400 kg, w zakresie parametrów fizykochemicznych,
  • 1 partię przetworów zbożowych o masie 395 kg w zakresie znakowania (deklaracja niezgodna z oznakowaniem w wyniku badań laboratoryjnych).
 

Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 9 partii przetworów zbożowych i zbóż o łącznej masie 264 245 kg, w tym: 6 partii przetworów zbożowych o łącznej masie 49845 kg, oraz 3 partie zbóż o łącznej masie 214 400 kg, z czego zakwestionowano :

  • 1 partię płatków owsianych o masie 395 kg  z uwagi na zawyżoną zawartość białka oraz błonnika całkowitego. Wynik oznaczenia wartości błonnika całkowitego wykazał jego zawartość na poziomie 13 %, wg deklaracji powinno go być 6,9g/100g produktu ± 2g/100 g.Wynik oznaczenia zawartości białak wykazał jego zawartość na poziomie 15,8 % przy deklaracji 12g/100g produktu ±20 %.
  • 1 partię ziarna pszenicy konsumpcyjnej o masie 14 400 kg z uwagi nie spełnienie wymagań według Instrukcji przyjęcia zboża pod względem liczby opadania nawet po uwzględnieniu niepewności pomiaru. Wynik badania - Liczba opadania (dokument odniesienia PN-EN ISO 3093:2010) 114±6 (s), wymagania wg Instrukcji przyjęcia zboża to min 220 (s).

Producent płatków owsianych górskich błyskawicznych wystąpił z wnioskiem o przebadanie próbek wtórnika. Analiza odwoławcza, wykazała, że badana próbka nie spełnia wymagań oznakowania produktu oraz Wytycznych dla właściwych organów sprawie kontroli zgodności z prawodawstwem UE w odniesieniu do: Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. pod względem zawartości błonnika całkowitego oraz zawartości białka. Wynik oznaczenia zawartości błonnika całkowitego wykazał jego zawartość na poziomie 11,5 %, wg deklaracji powinno go być 6,9g/100 g produktu ± 2 g/100 g. Wynik oznaczenia zawartości białka wykazał jego zawartość na poziomie 15,8 % przy deklaracji 12g/100g produktu ± 20%.

 

W 2 zakładach produkcyjnych sprawdzono ilość nominalną przetworów zbożowych (mąki) zadeklarowaną na opakowaniu z ilością rzeczywistą (masą netto) znajdującą się na opakowaniu jednostkowym przeznaczonym dla konsumenta.

Ilość rzeczywistą paczkowanych przetworów zbożowych wyznaczono metodą referencyjną

wskazaną w ustawie z 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych. Kontrolą objęto 2 partie

o łącznej masie 28 640 kg. Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.

Kontrolą znakowania objęto 8 partii przetworów zbożowych o łącznej masie 58 145 kg, czego zakwestionowano 1 partię płatków owsianych o masie 6 295 kg, które nie spełniały wymagań wg oznakowania producenta oraz Wytycznych dla właściwych organów w sprawie kontroli zgodności z Prawodawstwem UE w odniesieniu do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. pod względem zawartości białka oraz zawartości błonnika całkowitego jw.

Kontrolą w zakresie znakowania informacją „Produkt Polski” objęto 3 partie przetworów zbożowych o łącznej masie 45 845 kg. Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.

W trakcie kontroli sprawdzono warunki i sposób składowania przetworów zbożowych oraz ziarna zbóż. Nieprawidłowości stwierdzono u jednego producenta, gdzie stwierdzono niezgodność temperatury powietrza w magazynie wyrobów gotowych, a zakładaną temperaturą w Specyfikacjach Produktowych. W magazynie stwierdzono temperaturę powietrza + 2,2 °C i wilgotność 44,5%. W specyfikacjach produktowych podano „Temperatura 5-25° C”. W związku z powyższym kontrolowany podjął działania naprawcze zgodnie z systemem HACCP. Zespół ds. walidacji i weryfikacji HACCP, stwierdził, że spadek temperatury na zewnątrz spowodował obniżenie temperatury w obiekcie magazynu poniżej zalecanego minimum 5°C.

W odpowiedzi na zalecenia pokontrolne przedsiębiorca poinformował, iż niezgodność została usunięta poprzez zamontowanie 2 sztuk nagrzewnic na magazynie.

Dwóch kontrolowanych przedsiębiorców zatrudniało rzeczoznawców posiadających uprawnienia w zakresie pobierania próbek zbóż i ich przetworów. Nieprawidłowości stwierdzono u 1 przedsiębiorcy, gdzie 2 rzeczoznawców nie zgłosiło wojewódzkiemu inspektorowi zmiany danych zgodnie z art.36 ust. 12 ustawy o jakości handlowej w zakresie adresu zamieszkania (1 osoba) i numeru dowodu tożsamości (2 osoby). W odpowiedzi na zalecenia pokontrolne przedsiębiorca poinformował, iż dane osobowe rzeczoznawców zostały zaktualizowane.

 

 

Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • wszczął 1 postępowanie administracyjne z art. 29 ust. 1 pkt 2 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
  • skierował 2 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

Ponadto:

  • zostaną skierowane 1 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

 

Opracowała: Agnieszka Lis Główny specjalista


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Agnieszka Lis

Data wytworzenia:
14 maj 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
15 maj 2024, godz. 07:20

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
15 maj 2024, godz. 07:20