Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych - I kwartał 2024r.

Skontrolowano łącznie 4 podmioty, w tym:

  • 4 producentów

Nieprawidłowości stwierdzono w 2 podmiotach, co stanowi 50 % skontrolowanych podmiotów.

 

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

  • cech organoleptycznych – 2 partie wyrobów cukierniczych o łącznej masie 72 kg u 1 producenta;
  • parametrów fizykochemicznych – 4 partie wyrobów cukierniczych o łącznej masie 4302 kg u 2 producentów;
  • znakowania – 8 partii wyrobów cukierniczych o łącznej masie 4313,6 kg u 3 producentów ,

z czego zakwestionowano 1 partię wyrobów cukierniczych o łącznej masie 36 kg w zakresie:

  • znakowania i parametrów fizykochemicznych - u 1 producenta.

 

Wyniki kontroli

Ogółem na etapie produkcji zbadano 8 partii wyrobów cukierniczych o łącznej masie 4313,6 kg, kwestionując 1 partię wyrobów cukierniczych o łącznej masie 36 kg w zakresie oznakowania i parametrów fizykochemicznych.

Do badań laboratoryjnych u 2 producentów pobrano 4 partie wyrobów cukierniczych o łącznej masie 4302 kg., w tym w zakresie:

  • cech organoleptycznych -2 partie wyrobów cukierniczych o masie 72 kg (u 1 producenta),
  • parametrów fizykochemicznych - 4 partie wyrobów cukierniczych o masie 4302 kg (u 2 producentów),

z czego zakwestionowano 1 partię cukierków z masy truflowej o smaku rumowo-kakaowym w czekoladzie o masie 36 kg, z uwagi na niespełnienie wymagań oznakowania produktu oraz Wytycznych dla właściwych organów w sprawie kontroli zgodności z prawodawstwem UE w odniesieniu do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. pod względem zawartości tłuszczu .

Zawartość tłuszczu wg badań to 16,78 % deklaracja wg oznakowania produktu i wytycznych to 12 g/100 g produktu ± 20%, deklaracja wg Specyfikacji produktu PO-03-F1 wyd. nr 1 z 15.07.2017 to 13 g/100 g produktu ± 20 %.

Wobec powyższego wyrób nie spełniał wymagań w oznakowaniu produktu pod względem zawartości tłuszczu nawet po uwzględnieniu niepewności pomiaru.

Przedsiębiorca wystąpił z wnioskiem o przebadanie próbek wtórnika. Badanie w toku.

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 8 partii wyrobów cukierniczych o łącznej masie 4313,6 kg, kwestionując 1 partię wyrobów cukierniczych o łącznej masie 36 kg, z uwagi na niewłaściwy parametr fizykochemiczny wykazany w wyniku badań laboratoryjnych, co stanowi 12,5 % zbadanych partii.

Jeden kontrolowany producent nie dopełnił obowiązku zgłoszenia podjęcia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na osobę odpowiedzialną nałożono grzywnę w drodze mandatu karnego w kwocie 100 zł (art. 40, ust. 1 pkt 5 ustawy o jakości handlowej).

 

Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS
w Szczecinie:

  • na osobę odpowiedzialną nałożył 1 mandant karny kredytowany w wysokości 100 zł z art. 40 ust. 1 pkt 5 ustawy o jakości handlowej,
  • skierował 1 zalecenie pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości,
  • wszczął 1 postępowanie administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych w celu nałożenia kary pieniężnej z tytułu wprowadzania do obrotu produktu o niewłaściwej jakości handlowej.

 

Ponadto:

  • zostanie skierowane 1 zalecenia pokontrolne do kontrolowanych wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

 

Opracowała: Monika Ławniczak -Starszy specjalista


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Monika Ławniczak

Data wytworzenia:
20 maj 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
20 maj 2024, godz. 11:45

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
20 maj 2024, godz. 11:45