Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych oferowanych luzem - IV kwartał 2023r.
Skontrolowano łącznie 5 podmiotów w detalu, oferujących do sprzedaży wyroby garmażeryjne luzem. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 podmiotach, co stanowi 60 % skontrolowanych podmiotów.
Łącznie kontrolą objęto w zakresie:
- cech organoleptycznych – o masie 2,05 kg;
- parametrów fizykochemicznych – 3 partie wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 9,05 kg;
- znakowania – 24 partie wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 42,08 kg,
- 12 partii wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 24,84 kg w zakresie oznakowania.
- Wyniki kontroli
Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano
- 3 partie pierogów mięsnych o łącznej masie 5,27 kg,
- 2 partie krokietów bezmięsnych o łącznej masie 3,16 kg,
- 1 partię innych wyrobów garmażeryjnych bezmięsnych (pasztecików) o masie 4,10 kg,
- 2 partie innych wyrobów garmażeryjnych (gołąbków) o łącznej masie 6,45 kg,
z czego zakwestionowano 12 partii wyrobów garmażeryjnych w zakresie oznakowania o łącznej masie 24,84 kg, w tym:
- 8 partii pierogów bezmięsnych o łącznej masie 13,07 kg,
- 2 partie pierogów mięsnych o łącznej masie 3,17 kg,
- 1 partię innych wyrobów garmażeryjnych bezmięsnych (pasztecików) o masie 4,10 kg,
- 1 partię wyrobów garmażeryjnych (gołąbków) o masie 4,50 kg.
Do badań laboratoryjnych pobrano 3 partie wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 9,05 kg w zakresie:
- cech organoleptycznych - 1 partię pierogów mięsnych o masie 2,05 kg,
- parametrów fizykochemicznych - 3 partie wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 9,05 kg,
nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 24 partie wyrobów garmażeryjnych oferowanych luzem o łącznej masie 42,08 kg, z czego zakwestionowano 12 partii o łącznej masie 24,84 kg,
Nieprawidłowości polegały na:
- całkowitym brak wykazu składników w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu – 8 partii,
- nie podano wykazu składników, składnika złożonego margaryny, używanej do produkcji ciasta – 2 partie,
- w wykazie składników pominięto składnik "woda" i podano nieprawidłową kolejność wagową składników w momencie ich użycia, składnik "słonina", powinien znajdować się po składniku "cebula i mięso wieprzowe" - 1 partia,
- nierzetelnie podano informacje dotyczące wykazu składników, informacje podane przez producenta różniły się od informacji podanej w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu tj. nierzetelnie podano pełną nazwę składnika głównego "kapusty", podano "kiszona", a winno być "świeża biała"- 1 partia,
- podmianie asortymentowej tj. do produkcji pierogów zadeklarowany był ser Feta podczas gdy do produkcji używany był ser Favita sałatkowo-kanapkowy, co stanowi o zafałszowaniu produktu – 1 partia.
- Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:
- skierował 2 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorców wzywające do usunięcia stwierdzonej nieprawidłowości,
- wszczął 2 postępowania administracyjnych z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zmierzających do wymierzenia kary pieniężnej,
- skierował 2 informację do PPIS z uwagi, iż przy oferowanych do sprzedaży konsumentowi finalnemu wyrobów garmażeryjnych, nie podano wykazu składników z uwzględnieniem informacji o substancjach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
Ponadto:
- zostanie skierowane zalecenie pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości,
- zostaną wszczęte 2 postępowania administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych zmierzające do wymierzenia kary pieniężnej (jakość i zafałszowanie).
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Danuta Karżel Data wytworzenia:
22 lis 2023
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
22 lis 2023, godz. 12:55
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
22 lis 2023, godz. 12:55