Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej ziół i przypraw - I kwartał 2024r.

Skontrolowano łącznie 5 podmiotów w detalu, oferujące do sprzedaży zioła i przyprawy. Nieprawidłowości stwierdzono w 1 podmiocie, co stanowi 20 % skontrolowanych podmiotów.

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

  • cech organoleptycznych8 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 12,424 kg;
  • parametrów fizykochemicznych8 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 12,424 kg;
  • znakowania 14 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 16,834 kg,

z czego zakwestionowano

  • 1 partię przypraw jednoskładnikowych o masie 3,75 kg w zakresie oznakowania.

Wyniki kontroli

Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 14 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 16,834 kg, w tym:

  • 1 partię bazylii o masie 0,1 kg,
  • 3 partie majeranku o łącznej masie 5,124 kg,
  • 2 partie oregano o łącznej masie 0,21 kg,
  • 8 partii pozostałych przypraw o łącznej masie 11,4 kg, (w tym: 4 partie pieprzu o łącznej masie 8,94 kg, 2 partie papryki o łącznej masie 1,4 kg, 1 partia kminku o masie 0,5 kg, 1 partia kurkumy o masie 0,56 kg),

z czego zakwestionowano 1 partię majeranku o masie 3,75 kg w zakresie oznakowania.

Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 8 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 12,424 kg, nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

 

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 14 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 16,834 kg, z czego zakwestionowano 1 partię majeranku suszonego a`250 g o masie 3,75 kg.

Nieprawidłowości polegały na tym iż w oznakowaniu produktu na etykiecie opakowania jednostkowego zastosowano nazwę „Majeranek suszony”, która to nie zawierała danych szczegółowych dotyczących warunków szczególnego przetwarzania, jakiemu został produkt poddany tj. otarcia – oddzielenia od łodyżek. Ponadto dane takie nie towarzyszyły nazwie tego produktu.

Kontrolowane partie przypraw posiadały oznakowanie w języku polskim.

Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • skierował zalecenie pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości,
  • wszczął postępowanie administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych.

 

Opracowała: Agnieszka Lis Główny specjalista


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Agnieszka Lis

Data wytworzenia:
14 maj 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
15 maj 2024, godz. 07:32

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
15 maj 2024, godz. 07:32