Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej ziół i przypraw - I kwartał 2024r.
Skontrolowano łącznie 5 podmiotów w detalu, oferujące do sprzedaży zioła i przyprawy. Nieprawidłowości stwierdzono w 1 podmiocie, co stanowi 20 % skontrolowanych podmiotów.
Łącznie kontrolą objęto w zakresie:
- cech organoleptycznych – 8 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 12,424 kg;
- parametrów fizykochemicznych – 8 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 12,424 kg;
- znakowania – 14 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 16,834 kg,
z czego zakwestionowano
- 1 partię przypraw jednoskładnikowych o masie 3,75 kg w zakresie oznakowania.
Wyniki kontroli
Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 14 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 16,834 kg, w tym:
- 1 partię bazylii o masie 0,1 kg,
- 3 partie majeranku o łącznej masie 5,124 kg,
- 2 partie oregano o łącznej masie 0,21 kg,
- 8 partii pozostałych przypraw o łącznej masie 11,4 kg, (w tym: 4 partie pieprzu o łącznej masie 8,94 kg, 2 partie papryki o łącznej masie 1,4 kg, 1 partia kminku o masie 0,5 kg, 1 partia kurkumy o masie 0,56 kg),
z czego zakwestionowano 1 partię majeranku o masie 3,75 kg w zakresie oznakowania.
Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 8 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 12,424 kg, nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 14 partii przypraw jednoskładnikowych o łącznej masie 16,834 kg, z czego zakwestionowano 1 partię majeranku suszonego a`250 g o masie 3,75 kg.
Nieprawidłowości polegały na tym iż w oznakowaniu produktu na etykiecie opakowania jednostkowego zastosowano nazwę „Majeranek suszony”, która to nie zawierała danych szczegółowych dotyczących warunków szczególnego przetwarzania, jakiemu został produkt poddany tj. otarcia – oddzielenia od łodyżek. Ponadto dane takie nie towarzyszyły nazwie tego produktu.
Kontrolowane partie przypraw posiadały oznakowanie w języku polskim.
Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:
- skierował zalecenie pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości,
- wszczął postępowanie administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych.
Opracowała: Agnieszka Lis Główny specjalista
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Agnieszka Lis Data wytworzenia:
14 maj 2024
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
15 maj 2024, godz. 07:32
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
15 maj 2024, godz. 07:32