Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej żywności dla dzieci - I kwartał 2024r.
Skontrolowano łącznie 6 podmiotów w detalu, oferujących do sprzedaży żywność dla dzieci. Nieprawidłowości stwierdzono w 4 podmiotach, co stanowi 67 % skontrolowanych podmiotów.
Łącznie kontrolą objęto w zakresie:
- cech organoleptycznych – 10 partii żywności dla dzieci o łącznej masie 17,63 kg;
- parametrów fizykochemicznych – 10 partii żywności dla dzieci o łącznej masie 17,63 kg;
- znakowania – 16 partii żywności dla dzieci o łącznej masie 22,30 kg,
z czego zakwestionowano
- 11 partii żywności dla dzieci o łącznej masie 15,12 kg w zakresie oznakowania.
Wyniki kontroli
Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 16 partii żywności dla dzieci o łącznej masie 22,30 kg, w tym:
- 14 partii obiadków (przetworów warzywno-mięsnych) o łącznej masie 20,78 kg,
- 2 partie zup jarzynowych z dodatkiem mięsa i/lub wywaru o łącznej masie 1,52 kg,
z czego zakwestionowano 11 partii w zakresie oznakowania o łącznej masie 15,12 kg, w tym:
- 9 partii obiadków (przetworów warzywno-mięsnych) o łącznej masie 13,6 kg,
- 2 partie zup jarzynowych z dodatkiem mięsa i/ lub wywaru o masie 1,52 kg
Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 10 partii, o masie 17,63 kg, nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 16 partii, o masie 22,30 kg .Nieprawidłowości stwierdzono w 11 partiach, o masie 15,12 kg .
Nieprawidłowości polegały na:
- treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej została uzupełniona o ilości sodu, który nie jest wymieniony w załączniku XIII i XV rozporządzenia 1169/2011 jako składnik mogący występować w tabeli wartości odżywczej – 9 partii,
- na etykiecie produktu umieszczono błędną informację: „zgodnie z przepisami prawa nie zawiera substancji konserwujących i barwników" – 1 partia,
- brak informacji o procesie technologicznym zastosowanym w celu utrwalenia produktu - 2 partie,
- brak w wykazie składnika estragonu obecnego w produkcie – 1 partia,
- wymieniono: „szpinak” oraz „groszek” – składniki, które wg specyfikacji nie występują w tym produkcie – 1 partia,
- w wykazie składników na etykiecie w języku polskim brak składników „fasolka szparagowa” oraz „pasternak”, które występują wg specyfikacji – 1 partia,
- błędnie podana procentowa zawartość składników – 1 partia,
- niezgodnie z prawdą podano kraj pochodzenia składnika cebuli lub pieczarek – 2 partie,
- zastosowano nazwę niezgodna w odniesieniu do składnika głównego, w produkcie BIO PSTRĄG Z FASOLKĄ ZIELONĄ zawartość ryby 8 % - 1 partia,
- błędna informacja o wartości odżywczej – 2 partie,
- brak instrukcji użycia – 2 partie.
W wyniku przeprowadzonych kontroli żywności dla dzieci na etapie sprzedaży detalicznej skontrolowano 9 partii BIO żywności o masie 13,11 kg, w tym:
- 7 partii obiadków (przetworów warzywno-mięsnych) o masie 11,59 kg,
- 2 partie zup jarzynowych z dodatkiem mięsa i/ lub wywaru o masie 1,52 kg,
które zakwestionowano w zakresie znakowania.
Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:
- na osobę odpowiedzialną nałożył jeden mandaty karne w łącznej kwocie 500 zł za art. 100 ust. 1 pkt. 7 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
- wydał 1 decyzję administracyjną za wprowadzenie do obrotu produktów zafałszowanych nakładającą karę pieniężną na kwotę 1000 złotych,
- wydał 2 zalecenia pokontrolne,
- wszczął 2 postępowania administracyjne zmierzające do wymierzenia kary pieniężnej, w zakresie jakości handlowej,
- wydał 1 decyzję w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.
Ponadto
- zostaną skierowane 2 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonej nieprawidłowości,
- zostaną wydane 2 decyzje administracyjne z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Opracowała Katarzyna Hantz Starszy Inspektor
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Katarzyna Hantz Data wytworzenia:
20 maj 2024
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
20 maj 2024, godz. 12:00
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
20 maj 2024, godz. 12:02