Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej żywności dostarczanej do szpitali - I kwartał 2024r.
Skontrolowano 1 podmiot świadczący usługi cateringowe dostarczane do szpitali, w którym stwierdzono nieprawidłowości.
Łącznie kontrolą objęto w zakresie:
- cech organoleptycznych – 2 partii dań o łącznej masie 1,65 kg,
- parametrów fizykochemicznych – 2 partii dań o łącznej masie 1,65 kg,
- znakowania – 3 partie dań o łącznej masie 21,35 kg.
Wyniki kontroli
Ogółem zbadano 3 partie dań wchodzącego w skład zestawu śniadaniowego, obiadowego i kolacyjnego o łącznej masie 21,35 kg, kwestionując 2 partie dań o łącznej masie 10,65 kg w zakresie oznakowania.
Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 2 partie dań (wchodzących w skład śniadania oraz dania obiadowego) o łącznej masie 1,65 kg.
Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.
Kontrolą w zakresie znakowania objęto 3 partie dań wchodzących w skład śniadania, obiadu i kolacji o łącznej masie 21,35 kg, z czego zakwestionowano 2 partie dań o łącznej masie 10,65 kg (składnika wchodzącego w skład zestawu śniadaniowego i kolacyjneg z uwagi na zastąpienie deklarowanego składnika „masło” tańszym substytutem, „tłuszczem do smarowania”, co stanowi o zafałszowaniu produktu.
Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:
- wszczął 1 postepowanie administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych zmierzające do wymierzenia kary pieniężnej, w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułów rolno – spożywczych zafałszowanych,
- wydał 1 zalecenia pokontrolne.
Opracowała: Inspektor Joanna Berezowska
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Joanna Berezowska Data wytworzenia:
20 maj 2024
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
20 maj 2024, godz. 12:50
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
20 maj 2024, godz. 12:50