Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie kontroli jakości handlowej koncentratów spozywczych II kw 2023 r.
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie
numer sprawy KO.8221.56.2023 z dnia 7 lipca 2023 r
Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie kontroli jakości handlowej koncentratów spożywczych (II kwartał 2023r.)
- Zakres kontroli
Skontrolowano łącznie 8 przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą na etapie sprzedaży detalicznej konsumentowi finalnemu. Nieprawidłowości nie stwierdzono.
Łącznie kontrolą objęto 17 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 106,39 kg/l w zakresie:
- cech organoleptycznych – nie badano,
- parametrów fizykochemicznych – 6 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 48,11 kg/l,
- znakowania - 17 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 106,39 kg/l.
- Wyniki kontroli
Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 17 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości106,39 kg/l, (w tym: 10 partii majonezów o łącznej masie/objętości 86,49 kg/l, 6 partii musztardy o łącznej masie 17,40 kg, 1 partię sosu majonezowego o objętości 2,5 l), nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
Cechy organoleptyczne
W powyższym zakresie nie badano koncentratów spożywczych.
Parametry fizykochemiczne
Kontrolą objęto 6 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 48,11 kg/l( w tym: 4 partie majonezów o łącznej masie/objętości 41,37 kg/l, 2 partie musztardy o łącznej masie 6,74 kg). Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.
Znakowanie
Kontrolą objęto 17 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 106,39 kg/l, (w tym: 10 partii majonezów o łącznej masie/objętości 86,49 kg/l, 6 partii musztardy o łącznej masie 17,40 kg, 1 partię sosu majonezowego o objętości 2,5 l),
nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
- Identyfikowalność towarów i źródła ich pochodzenia
W trakcie przeprowadzonych kontroli kontrolowani przedsiębiorcy okazali niezbędne dokumenty pozwalające na identyfikację dostawców i produktów. W badanym zakresie nieprawidłowości nie stwierdzono.
- Aktualność minimalnych okresów przechowywania
Sprawdzono aktualność dat minimalnej trwałości do spożycia/terminy przydatności do spożycia oferowanych do sprzedaży koncentratów spożywczych, nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.
- Właściwe warunki przechowywania
W kontrolowanych podmiotach warunki składowania koncentratów spożywczych zapewniały zachowanie ich właściwej jakości handlowej. Stan kontrolowanych pomieszczeń nie budził zastrzeżeń.
- Prawidłowość podawania masy netto produktu
Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.
- Obowiązek znakowania w języku polskim
Wszystkie zbadane koncentraty spożywcze były oznakowane w języku polskim.
- Rzetelność informacji "Produkt Polski"
Nie stwierdzono na etapie sprzedaży detalicznej znakowania produktów – informacją „Produkt polski”. Natomiast 1 partia musztardy Dijon o masie 0,72 kg, posiadała informację „Polskie Supermarkety”.
- Weryfikacja dodatkowych deklaracji:
- Znakowanie koncentratów spożywczych jako „wolne od GMO”
Poddane kontroli partie koncentratów spożywczych nie posiadały oznakowania jako wolnych od GMO.
- Produkty ekologiczne i produkty oznaczone chronioną nazwą pochodzenia, chronionym oznaczeniem geograficznym lub gwarantowaną tradycyjną specjalnością
W badanych koncentratach spożywczych nie deklarowano w oznakowaniu ww. informacji.
- Deklaracja typu jaja z chowu ściółkowego lub z wolnego wybiegu
Na badany majonez z żółtkiem z jaja kurzego z chowu z wolnego wybiegu, producenta F., okazano oświadczenie wraz ze Specyfikacją wyrobu gotowego oraz Specyfikacją surowca tj.: żółtka w proszku wolny wybieg.
- Zastosowane sankcje
Sankcji karnych brak.
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Osoba odpowiadająca za treść informacji
Danuta Karżel Data wytworzenia:
28 lip 2023
Osoba dodająca informacje
Danuta Karżel Data publikacji:
28 lip 2023, godz. 08:54
Osoba aktualizująca informacje
Danuta Karżel Data aktualizacji:
11 sie 2023, godz. 12:28