Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Wyszukiwanie zaawansowane

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie kontroli jakości handlowej produktów oferowanych luzem – II kwartał 2024 r.

Skontrolowano łącznie 8 przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą na etapie sprzedaży detalicznej konsumentowi finalnemu i u 4 stwierdzono nieprawidłowości (co stanowi 50  % skontrolowanych podmiotów).

 

Łącznie kontrolą objęto 46 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 150,52 kg w zakresie:

  • cech organoleptycznych10 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 74,60 kg,
  • parametrów fizykochemicznych10 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 74,60 kg,
  • znakowania 46 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 150,52 kg,

 

z czego zakwestionowano 10 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 13,76 kg tj.:

  • 2 partie produktów oferowanych luzem o masie 1,99 kg w zakresie parametrów fizykochemicznych,
  • 2 partie produktów oferowanych luzem o masie 2,84 kg w zakresie zawartości netto,
  • 10 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 13,76 kg w zakresie oznakowania (w tym 2 partie produktów o masie 1,99 kg kwestionowane były zarówno w zakresie parametrów fizykochemicznych jak i znakowania oraz 2 partie o masie 2,84 kg zakwestionowano w zakresie oznakowania oraz w zakresie zawartości netto pieczywa ).

 

Wyniki kontroli

Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 46 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 150,52 kg, w tym:

  • 21 partii pieczywa o łącznej masie 35,21 kg,
  • 3 partie pieczywa półcukierniczego bez nadzienia o łącznej masie 3,81 kg,
  • 1 partia pieczywa półcukierniczego z nadzieniem o masie 2,25 kg,
  • 9 partii ciast i ciastek o łącznej masie 8,11 kg,
  • 4 partie bakalii i orzechów o łącznej masie 65 kg,
  • 8 partii cukierków o łącznej masie 36,14 kg;

z czego zakwestionowano 10 partii produktów oferowanych luzem o masie 13,76 kg tj.:

  • 2 partie produktów oferowanych luzem o masie 1,99 kg w zakresie parametrów fizykochemicznych, w tym: (1 partię pieczywa o masie 0,74 kg,1 partię wyrobu ciastkarskiego (pączka) o masie 1,25 kg);
  • 2 partie pieczywa o łącznej masie 2,84 kg w zakresie zawartości netto (w wyniku przeważenia produktów);
  • 10 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 13,76 kg w zakresie oznakowania, w tym: (6 partii pieczywa o łącznej masie 9,11 kg, w tym 1 partia półbagietki o masie 0,74 kg również w zakresie parametrów fizykochemicznych,3 partie ciast (2 partie pączków i 1 partię francuskiego rożka z jabłkiem) o łącznej masie 2,40 kg, w tym 1 partię wyrobu z ciasta drożdżowego (pączka) o masie 1,25 kg w wyniku badań laboratoryjnych,1 partię pieczywa półcukierniczego z nadzieniem o masie 2,25 kg).

 

Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 10 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 74,60 kg, w tym

  • 4 partie pieczywa o łącznej masie 6,945 kg ,
  • 1 partię pieczywa półcukierniczego bez nadzienia o masie 1,405 kg,
  • 1 partię wyrobu ciastkarskiego (pączka) o masie 1,25 kg,
  • 4 partie bakalii i orzechów o łącznej masie 65 kg,

z czego zakwestionowano 2 partie produktów oferowanych luzem o łącznej masie 1,99 kg, w tym:

  •  1 partię pieczywa pszennego (półbagietki) o masie 0,74 kg, z uwagi na zawyżoną zawartość cukrów. Wynik oznaczenia zawartości cukrów wykazał jego zawartość na poziomie 3,4%, wg deklaracji powinno go być ,0,5 g/100 g ± 2 g/100 g,
  • 1 partię wyrobu ciastkarskiego (pączka) o masie 1,25 kg, z uwagi na zawyżoną zawartość cukrów ogółem jako cukier inwertowany. Wynik oznaczenia zawartości cukrów ogółem jako cukier inwertowany wykazał jego zawartość na poziomie 24,8%, wg deklaracji powinno go być 12,6 g/100 g ± 20%.

 

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 46 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 150,52 kg, z czego zakwestionowano 10 partii produktów oferowanych luzem o masie 13,76 kg, w tym:

  • 6 partii pieczywa o łącznej masie 9,11 kg, w tym 1 partia półbagietki o masie 0,74 kg również w zakresie parametrów fizykochemicznych,
  • 3 partie ciast (2 partie pączków i 1 partię francuskiego rożka z jabłkiem) o łącznej masie 2,40 kg, w tym 1 partię wyrobu z ciasta drożdżowego (pączka) o masie 1,25 kg w wyniku badań laboratoryjnych,
  • 1 partię pieczywa półcukierniczego z nadzieniem o masie 2,25 kg.

Stwierdzono brak w miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego produktu lub w inny

sposób, w miejscu dostępnym dla konsumenta prezentacji informacji wynikających z przepisów dotyczących produktów luzem:

w przypadku pieczywa:

  • nie podano informacji „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego" – 2 partie,
  • nie podano nazwy albo imienia i nazwiska producenta – 2 partie,
  • podanie niezgodnych z prawdą (rozbieżnych) danych w zakresie składu- 2 partie, co świadczy o zafałszowaniu produktów ;
  • podano informację o masie produktu niezgodą z deklaracją – 3 partie tj.:
  • na wywieszce cenowej chleba wieloziarnistego podano 405 g, a w wykazie składników podano 450 g,
  • w wyniki przeważenia bułek i półbagietek stwierdzono niższą masę jednostkową niż zadeklarowana przez sprzedawcę na wywieszce cenowej oraz w informacji dla konsumenta,
  • nazwa produktu na zawieszce cenowej oraz w karcie produktu dostępnej bezpośrednio dla konsumenta wprowadza w błąd co do jego nazwy ze względu na procentową zawartość mąki orkiszowej (10%) w stosunku do pozostałych występujących mąk w składzie chleba (mąka pszenna 15%, mąka żytnia 40% - mąka pszenna orkiszowa nie występuje w przewadze w stosunku do pozostałych sypkich składników)- 1 partia,
  • w wykazie składników w skoroszycie dostępnym dla konsumenta finalnego wymienione składniki nie zostały poprzedzone sformułowaniem „składniki" – 1 partia,
  • nieprawidłowe oznakowanie oraz wymagania oznakowania produktu pod względem zawartości cukrów w wyniku badań laboratoryjnych – 1 partia;

 

w przypadku pieczywa półcukierniczego z nadzieniem:

  • nie podano informacji na zawieszce cenowej pełnej nazwy opisowej produktu chrakteryzującej produkt (z marmoladą o smaku/nadzieniem…) aby umożliwić konsumentom poznanie rzeczywistego charakteru tego środka spożywczego i odróżnienie go od innych produktów, z którymi może zostać pomylony – 1 partia;

 

w przypadku ciast i ciastek:

  • brak informacji „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego” - 1 partia,
  • niepełna nazwa badanego produktu “Pączek”, która w pełni nie charakteryzuje produktu w taki sposób żeby umożliwić konsumentom poznanie rzeczywistego charakteru tego środka spożywczego, co do użytego nadzienia – 1 partia,
  • nieprawidłowe oznakowanie oraz wymagania oznakowania produktu pod względem zawartości cukrów ogółem jako cukier inwertowany w wyniku badań laboratoryjnych – 1 partia.

 

Dokonano kontroli masy netto poprzez przeważenie 10 partii produktów oferowanych luzem o łącznej masie 18,60 kg, w tym:

  • 8 partii pieczywa o łącznej masie 15,94 kg,
  • 1 partii pieczywa półcukierniczego o masie 1,41 kg,
  • 1 partii wyrobu z ciasta drożdżowego (pączka) o masie 1,25 kg,

z czego zakwestionowano 2 partie pieczywa o łącznej masie 2,84 kg tj.:

  •  1 partię bułki o masie 2,10 kg, gdzie deklarowana masa jednostkowa pieczywa przez sprzedawcę na wywieszce cenowej oraz w informacji dla konsumenta wynosiła 85/75 g, natomiast po przeważeniu masy wynosiły: 70 g, 72 g, 80 g, 78 g, 68 g, 76 g, 78 g, 74 g, 72 g, 68 g, 80 g, 72 g, 74 g;
  • 1 partię półbagietki o masie 0,74 kg, gdzie deklarowana masa jednostkowa pieczywa na wywieszce cenowej oraz w specyfikacjach dostępnych dla konsumenta finalnego wynosiła 160 g, natomiast po przeważeniu masy wynosiły: 150 g, 145 g, 150 g, 145 g, 150 g.

 

U wszystkich przedsiębiorców dokonano sprawdzenia wykonania przez przedsiębiorcę obowiązków w zakresie poddania prawnej kontroli metrologicznej przyrządów pomiarowych stosowanych w obrocie. Nieprawidłowości stwierdzono u jednego przedsiębiorcy, gdzie stwierdzono w użytkowaniu 2 wagi elektroniczne z nieważnym dowodem kontroli metrologicznej.

Sprawdzono aktualność dat minimalnej trwałości do spożycia/terminy przydatności do spożycia produktów oferowanych do sprzedaży luzem. W badanym zakresie nieprawidłowości nie stwierdzono.

Zastosowane sankcje

 

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • na osobę odpowiedzialną nałożył mandat karny kredytowany w wysokości 300 zł za użytkowanie wag elektronicznych z nieważnym dowodem kontroli metrologicznej,
  • skierował 1 informację do Okręgowego Urzędu Miar w związku ze stosowaniem wag elektronicznych z nieważnym dowodem kontroli metrologicznej,
  • wydał ogółem 3 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 3500 zł, w tym: (wydał 1 decyzję administracyjną za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno-spożywczych o niewłaściwej jakości handlowej na łączną kwotę 500 złotych, wydał 2 decyzje administracyjne zafałszowanych na łączną kwotę 3000 złotych),
  • wydał 2 zalecenia pokontrolne,
  • wszczął 2 postępowania administracyjne.

Ponadto

  • zostaną skierowane 2 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywajace do usunięcia stwierdzonej nieprawidłowości,
  • zostaną wydane 2 decyzje administracyjne.

 

Opracowała: Agnieszka Lis Główny Specjalista


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Agnieszka Lis

Data wytworzenia:
23 lip 2024

Osoba dodająca informacje

Danuta Karżel

Data publikacji:
24 lip 2024, godz. 08:35

Osoba aktualizująca informacje

Danuta Karżel

Data aktualizacji:
24 lip 2024, godz. 08:39